Dostupni linkovi

Brisel zabrinutiji od Sarajeva


U pismu Oli Rena koje je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić , danas proslijedio liderima vodećih političkih stranaka u BiH, naglašava se zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini i povratka na nacionalističku retoriku.
U pismu Ren piše:

„Takva situacija dovela je reformske procese u blokadu, a čini se da je sigurnost i stabilnost u BiH narušena. Izgleda da Bosna i Hercegovina ide u pogrešnom pravcu u odnosu na onaj kojem smo se svi nadali kada je proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju počeo.“

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebao je biti parafiran još u martu, ali je to propalo zbog nemogućnosti postizanja sporazuma vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o reformi policije.

Povodom pisma Komesara Evropske unije za proširenje upućenog bh liderima, prvi zamjenik Visokog predstavnika Rafi Gregorijan kaže da se radi o dosta učtivom papiru ali sa veoma ozbiljnom porukom:

„Očekivanja da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ove godine potpiše, faktično se ne mogu ostvariti. Uprkos nekim medijskim spekulacijama nema nikakvih pomaka ka tome da će se pojaviti nove ideje koje će približiti stranke u postizanju zajedničkog cilja. Ono što sada imamo je status quo. Zapravo smo zaglavili. Ako su zadovoljni sa tim, onda ne trebaju ništa drugo raditi. Ako pak žele reformisati policiju i pridružiti se Evropskoj uniji, onda zaista trebaju početi raditi.“

Međutim, vodeći bosanskohercegovački političari čini se nisu previše zainteresovani da se reforme pokrenu sa mrtve tačke. Ni posljednji pokušaj lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića da se u paketu razgovara o reformi policije, ustavnim promjenama i problemima Srebrenice, nije naišao na odobravanje kod drugih političkih stranaka.

Stavovi i dalje dijametralno suprotni

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kaže da Tihić pokušava da zloupotrijebi jedan neformalni sastanak koji se održao u Sarajevu, a kome je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović:

„Razgovarali smo veoma načelno i u ničemu se nismo dogovorili, ali vidim da u njihovim medijima gotovo da se pravi utisak da je sve završeno. Ništa nije završeno.“

Dodik je potvrdio da je primio pismeni Tihićev prijedlog u kome su, kaže, samo potvrđeni raniji stavovi:

„...i, kao, predlaže da se završi reforma policije, ali da u Sarajevu bude distrikt i u Srebrenici posebna lokalna policijska oblast, da se samo negdje, u zagradi, spominje RS, čak ne ni Republika Srpska, poručujem mu: nema od te reforme ništa, gospodine Tihiću, nemoj me zvati telefonom, nema potrebe da pričamo, nismo se razumjeli, doviđenja, prijatno.“

Stranka demokratske akcije je ovu inicijativu pokrenula kako bi se pokušao naći izlaz iz sadašnje pat pozicije, kaže potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović. Prema njegovim riječima, ne stoje Dodikove izjave da se radilo o neformalnom sastanku, već prije o tome da mu se ponuđeni prijedlog ne sviđa:

„On iz ovog svega želi izaći kao čovjek koji diktira političku sliku u Bosni i Hercegovini i mislim da mu ne odgovara priča da to bude Tihić, pogotovo za projekte i prijedloge koji se njemu ne sviđaju.“

Kada je u pitanju reforma policije, koja je najveća prepreka za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u Stranci za BiH su skeptični o mogućnosti postizanja nekog kompromisnog rješenja. Reforma policije ne bi imala smisla ako se prihvate svi zahtjevi koji dolaze iz Republike Srpske, a to je ostanak Ministarstva unutrašnjih poslova i nemogućnost da policija djeluje preko međuentitetskih linija, kaže funkcioner Stranke za BiH Muharem Murseilović:

„Mislim da je Dodik u svojim zahtjevima ipak otišao malo predaleko i to je već toliko javno iznio, da je teško naći bilo kakav kompromis i zajednički jezik.“

Druge stranke u BiH izgleda da su u ovom trenutku isključene iz razgovora. Srpska demokratska stranka, koja je sada u opoziciji na svim nivoima vlasti, nije upoznata sa bilo kakvim prijedlozima, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić:

„Čekamo da čujemo šta će se desiti jer očigledno je da se u ovom trenutku na relaciji SDA i SNSD vode neki razgovori i prepiska.“

Slične odgovore dobili smo i u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Partiji demokratskog progresa.

Za prvog zamjenika Visokog predstavnika, Rafija Gregorijana, Tihićev prijedlog u osnovi predstavlja samo spisak pitanja upućen drugim stankama:

„Nema ništa novog u tom pismu. Na izvjestan način to otvara novu perspektivu, ali ne nudi nova rješenja.“

Po svemu sudeći, evropski put Bosne i Hercegovine mnogo više brine Brisel i međunarodnu zajednicu nego bh političare, koji samo tokom predizbornih kampanja građanima obećavaju brz odlazak u Evrpsku uniju.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG