Dostupni linkovi

BRUXELLES


Evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn izjavio je u utorak u Bruxellesu kako se nada da će Vijeće sigurnosti UN-a uspjeti da "bez nepotrebnog odgađanja" usvoji rezoluciju o statusu Kosova na temelju plana Mattija Ahtisaarija. On je istaknuo da rješavanje statusa Kosova predstavlja "ozbiljan rizik" i da stvari mogu krenuti u "pogrešnom" smjeru - ili, pak, u "dobrom" - ako bude podržano rješenje na osnovu Ahtisaarijeva prijedloga.
"Stav Evropske unije jeste da nam je potrebna pravna i politička jasnoća kako bismo ovim statusnim rješenjem imali međunarodni legitimitet i pružili pravnu osnovu za EU da preuzme civilnu misiju na Kosovu", izjavio je Rehn novinarima.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG