Dostupni linkovi

Ekološki alarm u Zlotskoj pećini


Kada su speleolozi iz speleološkog kluba "Bradan" ušli u Zlotsku pećinu, jednu od najatraktivnijih pećina u Srbiji, nisu mogli čudom da se načude.
U odaji na samom ulasku u ovaj turistički biser Homolja videli su buriće na kojima je po rečima speleologa Roberta Mišića dominirao znak mrtvačke glave:

"Radi se o opasnoj materiji u svakom slučaju."

RSE: A koliko je bilo tih buradi?

"Bilo je deset buradi, znači jedna veća deponija tog materijala."

RSE: A koje deportovao ili dozvolio da se to tu ostavi?

"Neki šef ekološkog odseka ovde u Boru. To je strašno - ako ekolog to uradi - to je katastrofa. Samo dve osobe imaju ključ, ti burići nisu mogli da prođu kroz rešetke. Pećina je obezbeđena od fizičkog prisustva ljudi i bilo čega. Ne može da uđe u pećinu ko nema ključ. "

RSE: Znači, ključ ima samo ta osoba koju ste pomenuli?

"Da, i ja."

Odmah je alarmirana ekološka inspekcija i policija a prostor je ograđen. Burad su, saznalo se kasnije, dopremljena iz borske fabrike "Lak žice" i pozajmljena SO Bor kako bi poslužila u građevinske svrhe prilikom betoniranja hodnika u Zlotskoj pećini. Iako su bila prazna u njima je ipak bilo ostataka opasnih materijala. Potpredsednik ekološke organizacije Eko Agenda, Dragan Jankucić ovako komentariše čitavu priču:

"Velika nemarnost i nebriga onih koji su, prvo i odgovornost, na sebe preuzeli da rade taj posao. Zabrinjavajuće je upravo da jedna takva pećina koja se nadaleko reklamira i koja treba da privuče posetioce i iz zemlje i inostranstva, a sa druge strane mi kao vodimo brigu o jednom takvom lepom dragulju."

Republički ekološki inspektor Emilija Aleksov je potvrdila da je u buradima bilo ostataka opasnih materija i najavila prijave protiv odgovornih lica:

"Oni će biti sankcionisani po tom novom zapisniku, sve će biti po zakonu. Oni ne smeju opasan otpad da odlažu bilo gde i da ga daju bilo kome."

RSE: Znači, biće podnete prijave protiv odgovornih?

"Tako je, obavezno i sigurno."

Kako smo od nadležnih inspektora dobili informaciju da je za unošenje burića odgovorna šefica odseka za ekologiju i zaštitu životne sredine SO Bor, pokušali smo da dobijemo komentar:

"Nismo davali informacije za novine. Pozvaćete kasnije oko 14 časova pa ćete da dobijete informacije. Može tako?"

RSE: Pa u 14 nam je emisija a mi ne bismo bez vaše strane pravili emisiju.

"Pa dobro, onda oko 13. Prijatno"

Na žalost, bili smo uskraćeni za informaciju. Na sreću, burići su vraćeni u pogone Lak žice, fabrike iz koje su i došli ali je još jednom u Timočkoj Krajini ostao gorak ukus strašnih materija.
XS
SM
MD
LG