Dostupni linkovi

Vlast se ogradjuje od Garde cara Lazara


Mišljenja građana su podeljena kada je u pitanju formiranje paravojnih formacija koje bi išle u odbranu Kosova i idu od onih da je to potpuno besmisleno, do onih da je ovo dobra ideja, jer Kosovo neće sačuvati država:

"Totalno nepotrebno gubljenje para, vremena, ljudi... "

"Nije loša ideja."

RSE: Da li bi išao da braniš Kosovo?

"Već sam bio dole '98."

RSE: Da li bi išao ponovo?

"Da, sigurno."

"Kakva je situacija možda i treba, jer ovi naši političari slabo vode računa o narodu na Kosovu."

"Veruj mi da ništa ne mislim, jednostavno sam u šoku šta mi radimo."

"To bi bila još jedna srpska zabluda, jednom smo to prošli pa sad opet…"

Garda cara Lazara, koja sebe naziva okosnicom buduće hrišćanske milicije, najavila je da će se, u slučaju da se proglasi bilo kakva nezavisnost Kosova, staviti na raspolaganje Vojsci, policiji i Žandarmeriji. Podsećamo kako je bilo na njihovom skupu, u subotu u Kruševcu.
"Pred nekoliko stotina okupljenih prvi se obratio komandant samozvane Garde cara Lazara, Hadži Andrej Milić, koji je kazao da je danas simbolično ispaljen prvi metak u odbranu KiM. On je poručio da je Garda cara Lazara formirana u cilju oslobađanja ‘svete Kosovsko-Metohijske zemlje’ i da je niko ne može zaustaviti, javio je naš izveštač Miloš Ivanović. Sa druge strane, drugi govornik, predsednik Pokreta veterana Srbije Željko Vasiljević, koji je istovremeno i poslanik SPS je kazao da Garda cara Lazara nije paravojna formacija i da će se u slučaju potrebe odbrane Kosova staviti pod komandu vojske i policije. Na samom skupu bilo je prisutno desetak različito uniformisanih ljudi."Dok komandanti samozvane Garde cara Lazara, čiji je jedan od čelnika poslanik sa liste SPS-a, poručuju da nisu paravojna formacija, predstavnici vlasti u Srbiji navode da nemaju nikakve veze sa ovim udruženjem. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić naziva je skupom veterana, koji nema veze sa ozbiljnom formacijom, i ne vidi nikakav problem u njihovom okupljanju:

"Oni su napravili jedan skup da daju podršku i nije bilo neke posebne potrebe da vlada o tome raspravlja. To je jedno udruženje veterana rata, tako su oni sebe nazvali. U svim državama postoje ti veterani koji se skupljaju, daju podrške kome hoće."

Ni Vojska Srbije nema nikakve veze sa formiranjem Garde cara Lazara. Ministar odbrane Zoran Stanković:

"Nema potrebe za formiranje ovakvih i sličnih udruženja. Mislim da to samo diže tenziju među ljudima i otežava pregovaračku poziciju naše države u ovim odnosima."

Socijalisti kažu da jedan od govornika na skupu Garde cara Lazara Željko Vasiljević nije član njihove stranke i da je na listu SPS-a ušao kao presednik Pokreta veterana Srbije. Ta partija, kako kaže funkcioner socijalista Rajko Baralić, ne stoji iza ove organizacije:

"Kad kažem da ne stoji to ne znači da ga osuđuje, ali konsultovani smo u vezi sa tim da li to treba ili ne. Dakle SPS se zalaže da se Kosovo mora braniti, u tom smislu - svaki domaćin bi branio svoju njivu ili svoju kuću pa samim tim ne može da osudi ovakav skup."

Iako tvrde da nemaju veze sa formiranjem ove paravojne formacije, čini se nadležni nemaju nameru ni da ih spreče u njihovom organizovanju. Vojni analitičar Zoran Dragišić podseća da je formiranje različitih dobrovoljačkih jedinica protivzakonito, i ocenjuje da država ima ozbiljne probleme ako je moguće da se u zemlji formiraju formacije koje se predstavljaju kao zaštitnici Kosova:

"Mislim da je ovo jedan veome veoma opasan proces i očekujem da će država na to reagovati na adekvatan način."

“Ovakve organizacije mogu da naprave poneki incident, ali su u suštini marginalne i ne bi im trebalo pridavati posebnu pažnju”, kaže novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić i dodaje da ga ovo podseća na početak operacije Oluja kada su radikali okupljali dobrovoljce za odbranu Knina:

"SRS je spremila 50 autobusa da se ide da se brani Knin i onda se ispostavilo, da je u tom trenutku se skupilo jedno 7-8 krezubih i pijanih magaraca pa su i njih morali da oteraju. To je još jedna od manifestacija ovog trenutno pomahnitalog ekstremno klerofašističkog, margine zapravo, srpskog društva. Oni zapravo jedre niz vetar koji su nadigli DSS, radikali oko Kosova i svega toga i onda ljudi koriste priliku da se i oni tu nešto pojave."
XS
SM
MD
LG