Dostupni linkovi

Dobra odluka važnija od rokova


Nije važan vremenski rok za usvajanje nove rezolucije o Kosovu već da odluka Saveta bezbednosti bude dobra za Kosovo, izjavio je ambasador Austrije pri UN u Ženevi, Volfgang Petrič. Na međunarodnoj konferenciji o ulozi Saveta bezbednosti u rešavanju statusa Kosova, Petrič je istakao da se Kosovo nalazi u istorijskom periodu i da odluku treba da donese Savet bezbednosti, za šta će biti potrebno vreme.

“Dobra odluka o budućnosti Kosova je mnogo važnija nego vremenski rok za njeno donošenje i mi treba da verujemo u odgovornost Saveta bezbednosti UN”, rekao je Petrič. Prema njegovim rečima, još uvek je rano govoriti o tome koliko je realna mogućnost da će Rusija upotrebiti veto kako bi blokirala rezoluciju o Kosovu:

“Svaka odluka o upotrebi veta se pažljivo donosi, ali pre svega se teži da se veto ne iskoristi. Verujem da su za Rusiju važniji njeni odnosi sa SAD i Evropskom unijom od korišćenja prava veta pri odlučivanju o Kosovu”, rekao je austrijski ambasador.

Juni - optimalan rok za rešenje statusa

U međuvremenu, bivši ministar spoljnih poslova Albanije Paskalj Milo (Paskal Millo) izjavio je da donošenje nove rezolucije, kojom bi se stavila van snage postojeća rezolucija 12 44, neće biti lak posao. Milo je izrazio uverenje da će se rezolucija usvojiti, jer je, kako je kazao, Ahitsarijev predlog međunarodni projekat. Milo je rekao da očekuje u narednom periodu sastanke na visokom nivou, te smatra da će Rusija popustiti zbog interesa koje ima u odnosima sa SAD i EU:

“Novi balansi koji će se stvoriti omogućiće da Rusija popusti prilikom usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN. Iako može doći do kašnjenja, ubeđen sam da će budući sastanci i pregovori dovesti do nove rezolucije kojom će se garantovati budućnost Kosova na osnovu volje naroda.”

Albanski zvaničnik je rekao da ne veruje da će mesec maj, kako smatraju kosovski zvaničnici, doneti rešenje za status Kosova. On ističe da bi mesec jun mogao biti optimalan rok, do kada će se svi međunarodni činioci jasno odrediti prema dešavanjima u Savetu bezbednosti UN:

“Optimista sam da su tendencije kod međunarodnog faktora da se ne odustaje od Ahtisarijevog paketa i da ćemo imati novu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN. Jedina stvar koja se ne može odrediti je vreme donošenja te odluke.”

Bivši albanski šef diplomatije je izjavio da je neophodno da se kosovski lideri angažuju na očuvanju mira i stabilnosti, kako se ne bi stvarale prepreke u procesu donošenja odluke o budućem statusu.
XS
SM
MD
LG