Dostupni linkovi

Nemački ministar podržava nadgledanu nezavisnost


On je odbio da komentariše mogućnost unilateralnog proglašavanja nezavisnosti Kosova i eventualnog priznavanja takve odluke od strane Nemačke.
Jung je izjavio da je informisan da je započet rad na donošenju nove rezolucije Saveta bezbednsoti o Kosovu, ističući isovremeno da Nemačka snažno podržava ostvarivanje paketa medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i sadašnje napore medjunarodne diplomatije za donošenje nove rezolucije o Kosovu.

“Mi treba da se koncentrišemo na zajejdničkom rešenju koje treba da se postigne u UN . Rusija je deo Konakt grupe i verujemo da će na kraju odluka o rezoluciji biti zajendička”, kazao je Jung.

On je kazao da će se o statusu Kosova razgovarati tokom maja meseca.

“Dobio sam nove informacije iz Londona, od Kontakt grupe, u kojima se kaže da pregovori idu ka izradi rezolucije koja će biti predata Savetu bezbednosti UN”, kazao je on ne želeći da nagadja o datumima.

Tokom drugog dana posete Kosovu, u petak, Jung se susreo sa komandantom KFOR-a Rolandom Katerom, predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiu i Agimom Čeku, dok je juče obišao vojnike Bundesvera koji u okviru KFOR-a deluju na jugu Kosova sa sedištem u Prizrenu.
XS
SM
MD
LG