Dostupni linkovi

Ram za sliku lidera


Pojavu novog Tita u liku Slobodana Miloševića izbacilo je vrijeme s početka devedesetih prošlog vijeka. Mnoštvo je njegovih fotografija uokvireno i stavljeno na zid tih godina. Danas su se očuvale tek rijetke. Jedna je u Poljima kraj Mojkovca u stanu Dušana Rabrenovića dodatno ukrašena likovima haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nekoliko posljednih proljeća, međutim, sa dolaskom sezone krečenja tu se vodi porodična rasprava sa suprugom koja traži da se skinu Duletovi omiljeni likovi:

RABRENOVIĆ: Ništa se ne može micati. To ne da Dule. Šta mi znače? Volim srpstvo, razumiješ, svi su moji bili Srbi. Ja sam sebe našao i to su moji idoli i za srpstvo sam vazda.

RSE: Šta mislite o tim ljudima koji i danas stavljaju Titove slike?

RABRENOVIĆ: Šta ima ja da mislim. To je njihovo.

RSE: Šta mislite o onima koji stavljaju Milove slike?

RABRENOVIĆ: Sa Milom se nijesam slagao nikada i ne slažem se.

RSE: Ali se Milo sa Miloševićem slagao.

RABRENOVIĆ: U redu je to bilo. Ja sam podržavao Mila kada je bio onako kako treba da bude, za jedinstvo i bratstvo, za srpstvo da se sačuva, ali promijenio se.

RSE: A vi slike nećete mijenjat?

RABRENOVIĆ: Ne.

Obavezna Titova fotografija u službenim postorijama danas je samo prošlost. Ponegdje u prašnjavim arhivima ili iza plakara sa službenim spisima tek je po koji ram ostao. Fotke su davno izjeli miševi i vlaga. U poneki očuvani ram stavlja se pokatkad novi lik, a lik budućnosti je Milo Đukanović, uvjeren je Garo Kajević, čiji restoran u Bijelom Polju krasi njegova fotografija:

„Prvo zato što je sačuvao ovu zemlju od krvoprolića, zato što je stvorio državu, jer nas je civilizovao i poveo nas je na put ka Evropi. Ta je fotografija Titovu zamijenila“.

Advokat Hajrudin Lukač nije nikada mijenjao fotografiju koja mu krasi kancelarij:

„Ne mislim da je Tito svetac, mislim da je najveća istorijska ličnost. Sve ono što je on stvorio i dalje to glođemo, a dovoljno govori i činjenica da si mogao sa crvenim pasošem obići čitav svijet. Nostalgičan sam, normalno, ali sam svjestan činjenice da se to ne može vratiti i smatram da je ovako najbolje da smo dobili samostalnu državu Crnu Goru i za tu Crnu Goru sam i glavom i dušom“.

RSE: A za fotografiju Mila Đukanovića u takvoj Crnoj Gori:

LUKAČ: Ja poštujem Mila Đukanovića kao državnika i mislim u određenom istorijskom trenutku da je odigrao istorijsku ulogu, ali smatram da Titu nema ravna i Crna Gora je faktički i nastala ’45. godine, kao republika. Što se tiče Mila ja kažem da ga poštujem kao ličnost, međutim, smatram da bi bilo to prenatrpano na zidu da držim toliko slika.
XS
SM
MD
LG