Dostupni linkovi

Petogodišnji plan za Irak


Okupljeni oko zajedničkog cilja – stabilizacije stanja u Iraku i utvrđivanja plana ekonomske i političke podrške obnovi te zemlje, predstavnici 50 zemalja i međunarodnih organizacija na dvodnevnom skupu razmatraju modalitete koji bi trebali omogućiti njegovo postizanje.

No, neki od ključnih aktera iračke krize, na ovaj sastanak dolaze manje zbog samoga Iraka, a više zbog vlastitih interesa. Posebno zanimljivo, u tom kontekstu, prisustvo je sirijskog i iranskog ministra vanjskih poslova. Vjeruje se da će obojica pokušati uspostaviti direktan dijalog s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, kako bi potakli rješavanje problema koji najviše muče njihove zemlje. S druge strane, prisustvo predstavnika Sirije i Irana na konferenciji o Iraku, daje prigodu administraciji u Washingtonu da uspostavi kontakt koji je dugo i unatoč protivljenju američkog vanjskopolitičkog establishmenta, uporno izbjegavala.

Stručnjak za Bliski istok pri američkom Nacionalnom koledžu za obranu, Murhaf Jouejati, i sam sirijskog porijekla, tvrdi da sirijske vlasti upravo u Sharm el-Sheikhu žele odmrznuti diplomatske odnose sa Zapadom, ali i pokušavaju riješiti važan problem.

"U Siriji trenutno boravi 1,2 miliona izbjeglica iz Iraka, što predstavlja ogromno opterećenje za sirijsku ekonomiju. Zbog toga vlasti u Damsku imaju vrlo konkretan interes za stabilizaciju Iraka i vjeruju da u tom procesu mogu odigrati važnu ulogu. Sirija je već objavila da nema 'čarobni štapić' za Irak, ali da je spremna pomoći koliko može. Vjerujem da je i u Washingtonu sazrelo uvjerenje da je bolje razgovarati s Damaskom, nego li držati odnose zamrznutima."

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Moutaki također želi nasamo razgovarati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Vlasti u Teheranu već godinama pokušavaju otvoriti direktan kanal za diplomatske razgovore sa Sjedinjenim Državama, ali administracija u Washingtonu to odbija sve dok Iran ne prekine svoj sporni nuklearni program. Konferencija o Iraku, prilika je objema stranama da pokažu koliko su važne, kaže Jouejati:
"Iran je važna sila na Bliskom istoku i želi da bude priznat kao takav. Što se tiče Iraka, vlasti u Teheranu imaju ključnu ulogu. Svojim aktivnostima mogu pomoći stabilizaciju Iraka, ali isto tako mogu odlučiti da dalje rade na njegovoj destabilizaciji. Naravno, ovdje se ne radi samo o iračko-iranskim odnosima, nego o iransko-američkim koji su ključni".

Uz modeliranje iranske uloge u Iraku, Sjedinjene Države u odnosima prema Teheranu imaju još jedan zadatak. Ključni arapski saveznici Amerike u regiji zabrinuti su zbog jačanja šiitskog utjecaja koji se širi iz Irana, ne samo u Iraku, nego i u Siriji, Palestini i Libanonu, kaže Murhaf Jouejati i od Washingtona traže da taj utjecaj blokira.
XS
SM
MD
LG