Dostupni linkovi

Bush uložio veto na ograničavanja misije u Iraku


U kraćem televizijskom obraćanju naciji, Bush je obrazložio razloge svoga veta, drugoga u svom predsjedničkom mandatu. "Odredjivanje datuma za povlačenje je greška i to bi bilo neodgovorno" kazao je Bush, dodajući kako bi "zakon stvorio nemoguće uvjete za djelovanje zapovjednika u borbi. "On bi diktirao kako bi se vojno zapovjedništvo odnosilo prema neprijatelju. To znači da bi zapovjednici dobivali direktive od političara koji su 6000 milja daleko i sjede u Washingtonu. To bi proizvelo kaos i konfuziju, i mi tome ne smijemo izložiti naše snage" upozorio je američki predsjednik. Bush je pozvao je Kongres – u kojem većinu ima Demokratska stranka – da se, kada je financiranje vojske u pitanju "okani politike", te da vojnicima "pruži ono što im je potrebno".

Istodobno, istraživanja javnog mijenja pokazuju da je većina Amerikanaca za neku vrstu povlačenja iz Iraka. Predsjednikov je veto kritizirala i predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, lider Demokrata Nancy Pelosi: "Vjerovala sam da će predsjednik poštovati zakonodavno tijelo koje ima podršku većine američkog naroda. Umjesto toga on je zakon stavio izvan snage."

Predsjednik Bush je veto potpisao naliv perom koje mu je poklonio otac ubijenog marinca u Iraku. Demokrati su čekali da Zakon predstave na godišnjicu Bushove izjave da je misija u Iraku uspješno obavljena. U utorak, 1. svibnja, liberalna nevladina udruga "Amerikanci ujedinjeni za promjene" platila je tv reklamu koja podsjeća javnost na 2003. i Bushove riječi da je misija u Iraku u cjelosti obavljena. U tekstu oglasa nakon toga idu riječi kako ni "četiri godine kasnije nema znaka da je konac na vidiku, te da se Georg Bush ne želi suočiti sa realnošću. "Gospodine predsjedniče, možete staviti veto na zakon, ali ne i na istinu" poručili su autori tv reklame.

Zakon koji je izglasao Kongres – "težak " 124 milijarde dolara - predviđa da se prve veće američke postrojbe iz Iraka počnu povlačiti u listopadu, a da sve borbene snage budu izvan Iraka do travnja sljedeće godine. Predsjednik Bush je istaknuo da bi određivanje takvog roka "samo pomoglo neprijatelju, a to su teroristi al-Qaide". Analitičari smatraju da bi predstavnici Kongresa i administracija u Bijeloj kući tijekom idućih dana ili tjedana mogli naći neki kompromis. Demokrati koji kontroliraju oba doma Kongresa pod pritiskom su da izrade novi zakon koji će Bush potpisati i tako izbjegnu optužbe da nisu željeli financirati vojsku u vrijeme rata. S druge strane, kompromis bi mogao uključivati i mjesečnu ocjenu Bushove administracije o tome koliko iračka vlada napreduje u suradnji sa koalicijskim snagama i koliko je vlada u Bagdadu sposobna gradjanima garantirati sigurnost. Republikanci su, prema riječima svoga senatskog lidera, Mitcha Mc Conella, spremni na kompromis, ali, po svemu sudeći, nisu spremni preuzeti odgovornost u slučaju da zajednički dogovor ne uspije.
XS
SM
MD
LG