Dostupni linkovi

KARAKAS


Vlada Venecuele preuzela je danas preostala privatna naftna polja, a predsednik zemlje Ugo CCavez najavio je da che se ta drzzava povuchi iz Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, medjunarodnih finansijskih organizacija sa centrom u Vassingtonu.
Medju kompanijama koje su do sada drzzale ta naftna polja su "Britiss petroleum" (British petroleum), americcki "Ekson mobil" (Exxon Mobil Corp.), "SSevron" (Chevron) i "Konokofilips" (ConocoPhillips), francuski "Total SA" i norvesski "Statoil ASA".
Sve kompanije osim "Konokofilipsa" u naccelu su pristale na drzzavnu kontrolu, a Venecuela je upozorila tu kompaniju da che joj oduzeti imovinu ukoliko ne pristane na odluku vlade.
CCavez, koji nastoji da preobrazi Venecuelu u socijalisticcku drzzavu, okrivio je Svetsku banku i Medjunarodni monetarni fond da su svojim ekonomskim preporukama - ccvrsscha kontrola budzzeta, privatizacija i otvoreno trzzisste - izazvale dugotrajno siromasstvo u Latinskoj Americi.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG