Dostupni linkovi

Bliže rešenju ili odugovlačenje


U redovnom nedeljnom obraćanju gradjanima Kosova premijer Kosova Agim Čeku rekao je da je Kosovo spremno za stvaranje moderne države i da će nakon posete delegacije Saveta bezbednosti UN proces rešavanja statusa Kosova biti ubrzan.
On je podsetio na reči američkog državnog podsekretara Nikola Bernsa koji je rekao da „nikakav pokušaj da se ometa nezavisnost Kosova neće imati uspeha, budući da je nezavisnost Kosova neizbežna i u to smo ubedjeni. SAD su apsolutno odlučne u podržavanju nezavisnosnog Kosova“.
Čeku je rekao da je poslednja poseta delegacije Saveta bezbendosti UN bila na toj liniji.

„Ona je bila značajna za predstavnike zemalja članica, koliko i za nas. Za njih, jer su osetili i videli Kosovo van zida zvaničnih dokumenata koji pokušavaju da realnost suze na statistike i intepretacije“, rekao je Čeku.

Čeku ističe da su se članovi Saveta bezbednosti UN uverili da je Kosovo zemlja koja je od nule izgradila državne strukture i primenila najviše i najnaprednije zapadne standarde i da su se uverili u potrebu za jasnom budućnošću i volju za život koja preovladava kod naših ljudi.
Premijer ističe da ce posle ove poset Kosovo biti još snažnije.
„Oni koji nisu želeli da se ubede, protivnicima nezavisnosti će biti mnogo teže da pronadju argumente. Mi nećemo znati rezultate glasanja na Savetu bezbednosti UN do poslednjeg minuta, ali znamo da će posle ove posete Kosovo biti jos snažnije“.

Medjutim politički anloiticar Iljir Dugoli misli drugacije:
„Verujem da je ova poseta u neku ruku kupovanje vremena, jer izgleda da je to bila inicijativa da se odugovlači proces, a samim tim i da se odgodi rasprava na Savetu bezbednosti UN. Zato dolazak delegacije treba tako shvatiti“, kaze Dugoli.
On smatra da će dinamika rešavanja statusa Kosova zavisiti od odlučnosti glavnih zapadnih zemalja.
„Oni - zapadne zemlje su dale još jedan argument Ruskoj federaciji ispunjavajući još jedan njen zahtev. Sada nema mnogo razloga da joj
XS
SM
MD
LG