Dostupni linkovi

MOSKVA


Petoclana delegacija ruske Dume otputovala je u ponedjeljak u Talin kako bi razjasnila detalje oko premestanja memorijalnog spomenika sovjetskim vojnicima iz centra glavnog grada Estonije.
Sef delegacije, predsjednik odbora za pitanje ratnih veterana Nikolaj Kovaljov izjavio je da ce deputati "insistirati da se spomenik postavi na istom mestu gde je ranije stajao".
U Talinu su, medutim, u ponedeljak ujutro vec poceli radovi na postavljanju spomenika na Vojnom groblju i estonske vlasti su najavile da bi on ponovo mogao da bude otkriven 8. maja, dan uoci obezavanja Dana pobjede.
U demonstracijama koje su izbile zbog demontiranja spomenika, od 27. aprila uhapseno je oko 1.000 ljudi, 156 je povredjeno a jedan 20-godisnji gradjanin ruske nacionalnosti je poginuo.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG