Dostupni linkovi

Pakistanski predsjednik u Sarajevu


Predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf rekao je danas u Sarajevu u obraćanju članovima oba doma Parlamenta BiH da iskustvo na uspostavljanju međureligijske harmonije u BiH može doprinijeti uspostavljanju harmonije u cijelom svijetu. Mušaraf je čestitao vlastima i građanima BiH na oporavku od posljedica rata, kazao da je ponosan što su pakistanski vojnici bili dio mirovnih snaga u BiH tokom rata, te obećao dalju pomoć svoje zemlje Bosni i Hercegovini.

Mušaraf je ukazao na činjenicu da ekstremizam i terorizam pogađaju cijeli svijet, a posebno region kome pripada Pakistan i ocijenio da su politička borba i međureligijska harmonija srž rješenja za ovaj problem. "Protiv ekstremizma koji predstavlja stanje uma ne bori se vojskom i silom, već rješavanjem nezaposlenosti, neobrazovanosti, siromaštva u društvu", ocijenio je Mušaraf. Govoreći o naporima Pakistana za postizanje mira u njihovom regionu, on je rekao da su trenutni odnosi sa Indijom najbolji u istoriji, u kojoj su dvije zemlje tri puta ratovale zbog Kašmira. Mušaraf je upozorio da afganistanski talibani i dalje predstavljaju prijetnju miru u tom regionu.

Diplomatski skandal sa poslanicima SDS-a

Današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Državnog parlamenta na kojoj se parlamentarcima obratio predsjednik Islamske Republike Pakistan Pervez Mušaraf, nisu prisustvovali poslanici Srpske demokratske stranke. Iako se kao razlozi nedolaska poslanika SDS-a navode neslaganje sa ovakvim obraćanjima i navodne zloupotrebe govornice bh. Parlamenta za napade na Republiku Srpsku, mogući razlog je, prema mišljenju pojedinih političara, što se parlamentarcima obraća lider jedne islamske zemlje.

Osnovni razlog što pojedini srpski poslanici nisu prisustvovali sjednici, za poslanika Socijaldemokratske partije BiH Selima Bešlagića je što se državnim parlamentaricima obraća predsjednik jedne islamske zemlje:

„Moje mišljenje je takvo, iako se može tražiti ovaj principijelni razlog da se faktički Parlamentu treba obratiti neko s parlamentarnog nivoa, no međutim smatram da je ovo jedan od jačih razloga. Šta bi bilo da je došao Patrijarh Pavle, da se obrati Parlamentu. Ja mislim da bi oni to prihvatili.“

Predsjedavajući kluba Momčilo Novaković ovakve tvrdnje odbacuje kao neosnovane:

„Nekoliko posljednjih sjednica oba doma ili plenarnih sjednica i Predstavničkog doma i Doma naroda su bile zloupotrebljene za iznošenje uskostranačkih stavova koji su, po pravilu, upereni protiv Republike Srpske i srpskog naroda od strane političkih partija sa sjedištem u Federaciji, opet prije svega, od strane SDA i Stranke za BiH. Mi smo upozorili nekoliko puta da ovakav način rada ne čini dobro nikome i da sigurno neće odvesti Bosnu i Hercegovinu bliže Evropskoj uniji. Nažalost, ti stavovi do sada nisu uvažavani i mi smo odlučili da ovakvim sjednicama više nema smisla prisustvovati.“

Mada u osnovi podržavaju stavove SDS-a, njihove kolege iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata ipak su odlučili prisustvovati sjednici samo zbog toga što ne žele da budu remetilački faktor, kaže poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, Slavko Jovičić:

„I da se to ne protumači da smo mi protiv nekoga ili nečega ko dolazi iz islamske zemlje, ali da smo protiv jedne prakse koja se uvodi u Parlament BiH. Dakle, ko god posjećuje, bez obzira na razloge, Bosnu i Hercegovinu, da ima želju da se obrati Parlamentu. Zašto smo protiv toga? Zato što su prethodnih nekoliko obraćanja međunarodnih zvaničnika govornici zloupotrebljeni jer je tada bilo dozvoljeno da se postavljaju i neka pitanja uglednim zvaničnicima. Uglavnom bošnjački predstavnici su to na krajnje bezobziran način zloupotrijebili i forsirali su samo svoju priču, kao da Bosna i Hercegovina postoji samo zbog njih i kao da samo oni žive tu.“

Navedeni razlog nedolaska je samo izgovor

Predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović iznenađena je ponašanjem poslanika SDS-a i misli da su njihovi razlozi samo povod, a ne i pravi razlog odsustvovanja:

“Ukoliko je to i bio neki nazovi-razlog, mene jako čudi da SDS nije reagovao odmah, nakon plenarnih sjednica, nego kada je dobio poziv za zajedničku sjednicu povodom posjete predsjednika Islamske Republike Pakistan. Ja moram reći da zaista postoje sasvim drugi razlozi.”

Ovo nije dobar način za promociju demokratskih dostignuća Bosne i Hercegovine. Ukoliko postoje neka neslaganja, ona se trebaju rješavati u nekim drugim prilikama, ističe direktor Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja:

“Dolazak svakog stranog državnika dobra je prilika da se Parlament BiH predstavi u svjetlu svojih demokratskih dostignuća i da pokaže i ostala dostignuća Bosne i Hercegovine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Tim prije što je Pakistan zemlja koja ima vrlo ozbiljnu saradnju sa svim zapadnim zemljama u jednom vrlo opasnom regionu i na svaki način utiče i učestvuje u globalnim procesima, poput borbe protiv terorizma i rješavanja krize na Bliskom i Srednjem istoku. Prema tome, odustajanje i izostajanje iz bilo koje od takvih aktivnosti sigurno je da nije pozitivan doprinos.”

Bez obzira koji bili razlozi poslanika SDS-a da se danas ne pojave u državnom Parlamentu, još jednom se potvrdilo da bh političari svaku priliku koriste kako bi pokazali da im je zemlja koju predstavljaju na zadnjem mjestu.
XS
SM
MD
LG