Dostupni linkovi

Beograd traži “treći put” za Kosovo


Premijer Srbije preneo je članovima misije da je najbolje rešenje nadgledana autonomija. Koštunica je tražio da Savet bezbednosti UN poštuje svoje dokumente – Rezoluciju 1244 i Povelju Ujedinjenih nacija. Misiju Saveta bezbednosti je informisao o nepostojanju elementarnih standarda slobode i mogućnosti za povratak kosovskih Srba. Koštuničin savetnik Slobodan Samardžić prenosi neke od reakcija ambasadora Misije Saveta bezbednosti UN:

"Pre svega zanimljivo je bilo pitanje ambasadora Južne Afrike o o tom “trećem putu”, kako je on rekao - o onome što Srbija predlaže - jer prva dva su ili status quo ili Ahtisarijev predlog. Neki od njih prvi put su se suočili sa time da postoji i konkretan predlog Srbije koji je nešto između ili nešto treće."

Liberalno-demokratska partija, u čije ime je govorio Čedomir Jovanović, misiji je prenela da ne veruje da je moguća saglasnost Beograda i Prištine oko pitanja statusa Kosova, ali da medjunarodna zajednica mora ostati jedinstvena po tom pitanju.
LDP je uputila poruke međunarodnoj zajednici da rezolucija Saveta bezbednosti treba da bude novi početak za Srbiju koja, nakon njenog donošenja, mora ostati u partnerskom odnosu sa svetom i da je jedina prava budućnost i Srbije i Kosova evropska budućnost.
Zatražila je i da se položaj i prava srpske manjine na Kosovu definišu u Savetu bezbednosti UN.
LDP je saopštila i da će se odlučno suprotstaviti svakoj ideji nasilja i da neće dozvoliti da se kroz pitanje Kosova sruše demokratska dostignuća do kojih je Srbija došla nakon 5. oktobra 2000. godine.

Tomislav Nikolić, podpredsednik Srpske radikalne stranke i predsednik njenog poslaničkog kluba, preneo je misiji Saveta bezbednosti da već postoji Rezolucija 1244, a da Ujedinjene nacije nisu ispunile ništa od obaveza iz nje otkad su preuzele upravljanje Kosovom i da se ne može razgovarati o bilo čemu dok se ne ispuni već postojeća rezolucija. Kosovo će SRS uvek tretirati kao deo Srbije, rekao je Nikolić.
Dragan Todorović, portparol stranke, prenosi šta je još Tomislav Nikolić saopštio delegaciji Saveta bezbednosti:

"Mi smo stavili do znanja da ćemo prema svim zemljama koje budu priznavale Kosovo i Metohiju primenjivati i preduzimati sve diplomatske mere koje nam budu stajale na raspolaganju - od potpunog prekida odnosa do povlačenja ambasadora. Takođe smo stavili do znanja da će SRS, sigurni smo posle sledećih izbora kao vladajuća stranka, učiniti sve da se KiM vrati pod suverenitet Srbije. Isto tako smo im stavili do znanja da ovakvo tretiranje pitanja KiM i Srbije od strane Amerike i EU, znači da se mi apsolutno okrećemo Rusiji, Kini, prijateljskim državama koje se zalažu za poštovanje Povelje UN, međunarodnog prava i suvereniteta i integriteta Srbije."

Misija Saveta bezbednosti UN-a sastala se i sa nevladinim organizacijama. Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, saopštava suštinu poruke koja je upućena delegaciji:

"Tu smo bili dosta unisoni - svi oni koje sam ja čula - da je jako važno da se nađe rešenje koje će i jednu i drugu stranu bar delimično zadovoljiti. Dakle, ono koje će biti takav kompromis u kojem se niko neće osetiti isključivim gubitnikom, odnosno, dobitnikom celog tog procesa - jer na dugi rok to je jako važno kako za Srbiju tako za Kosovo i za ceo region, pa i šire, za celu Evropu. Belgijski ambasador je bio vrlo otvoren u svom razumevanju toga da treba ceo zapadni Balkan što pre podići na nivo novih članica EU i više od toga. Čini mi se da će vrlo brzo da izađu sa jednim izveštajem u kome će mnogo više prostora posvetiti standardima nego što je to u poslednje vreme bio slučaj. S druge strane, ja nisam nikakav preveliki optimista, ne mislim da će sada ova delegacija preokrenuti situaciju. Ona će možda samo doneti nešto više suptilnosti ali, čini mi se - sad je ovo više spekulacija nego bilo šta drugo - da će definitivno biti rezolucije. I sami su svesni da je jako jako važno da nađu što je moguće veću saglasnost između SAD, Evrope i Rusije."
XS
SM
MD
LG