Dostupni linkovi

Bojazan od neuspeha samita EU - Rusija


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer (Javier) Solana je izrazio sinoć nadu da se samit u Samari 18. maja može spasti.

"Mi se još nadamo da ćemo uspeti da započnemo pregovore o sveobuhvatnom sporazumu Evropske unije i Rusije. To je naš cilj, a verujem i naših ruskih partnera", istakao je Solana.

Međutim, eksperti Evropske unije i Rusije, na sastanku tokom prošlog vikenda na Kipru, nisu pronašli rešenje za spor oko zabrane uvoza poljskog mesa. Moskva tvrdi da poljski izvoznici ne ispunjavaju standarde koji bi garantovali da meso nije štetno po zdravlje ljudi. Varšava, pak, smatra da je odluka Kremlja politički motivisana. Sergej Lavrov je sinoć kazao da i mnoge druge zemlje Evropske unije imaju sličan problem kao i Poljska i da bi uskoro mogla uslediti zabrana uvoza i njihovih proizvoda.

Predsedavajući Evropskom unijom, šef nemačke diplomatije Frank Volter Štanmajer (Walter-Steinmeier) apelovao je na nasleđe juče preminulog bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Štanmajer ističe da je približavanje Evropske unije i Rusije koje je inicirao Jeljcin isuviše vredno da bi se žrtvovalo zbog spora oko uvoza mesa.

Međutim, kriza u odnosima je mnogo dublja. Tako je intervencija ruske policije protiv demonstranata u Sankt Petersburgu pre deset dana izazvala žestoke osude Evropske unije. Nemački ministar inostranih poslova Štanmajer:

"Znamo naravno da su događaji u Sankt Petersburgu privukli veliku pažnju medija. Mnoge vlade zemalja članica, kao i Unija u celini kritikovali su akciju ruskih vlasti protiv demonstranata. Međutim, treba istaći da je portparol ruske Vlade izjavio da je reakcija policije možda bila preterana."

EU nije ispunila obećanja

Drugačiji je stav šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova:

"Mislim da je Štanmajer kazao da se sloboda odnosi i na poštovanje zakona. U svakoj normalnoj zemlji, uključujući Rusku Federaciju, postoje zakoni koji regulišu pravo građana, uključujući pravo na okupljanje. Policija je reagovala tek kada su demonstranti počeli da krše zakon."

Lavrov je istovremeno kazao da Evropska unija nije ispunila svoje obećanje da će se založiti za bolji tretman ruske manjine u Latviji i Estoniji. Lavrov, s druge strane, ističe da Moskva, koja obezbeđuje oko četvrtine potreba Evropske unije za nafrom i gasom, nikada nije prekršila svoje obaveze u isporuci ovih energenata.

Izjava šefa nemačke diplomatije Štanmajera da Rusija ostaje neizbežan partner Evropske unije na međunarodnoj sceni, ukazuje, po oceni analitičara, na limitirani prostor dvadesetsedmorke za manevrisanje u pregovorima sa Kremljom. Tokom jučerašnjeg susreta iskazane su razlike Brisela i Moskve i oko budućeg statusa Kosova, iranskog nuklearnog programa i situacije na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG