Dostupni linkovi

Čeku - Neće biti ponovnih pregovora


Posle sastanka sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom premijer Čeku je izjavio da Kosovo nije spremno za početak novih razgovora i istakao da takav stav dele i ostale zemlje, sem Rusije i Srbije.
"To može tražiti i Rusija ali nema ponovnog početka pregovora, za to nema spremnosti ni od koga a najmanje od nas. Predlog je u rukamam Ujedinjenih nacija, ima legitimitet UN-a, ima podršku generalnog sekretara UN-a. Verujem da ce većina biti za predlog, možda će neko biti uzdržan, ali sam siguran da ćemo krajem maja na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti imati nezavisno Kosovo", kaže Čeku.

Sef UNMIK-a Joakim Riker rekao je da će delegacija Saveta bezbednosti UN boraviti na Kosovu od 26 do 28 aprila, ali jos uvek nije utvrdjen celi program posete Kosovu.
Govoreći o cilju posete, Riker je rekao da je reč o prikupljanju činjenica i da po njegovom mišljenju naziv "misija" nije adekvatan.
Sef UNMIK-a je kazao da će se tokom naredne nedelje znati tačna agenda ove posete.
Istovremeno premijer Čeku je rekao da ovu posetu vidi kao misiju potvrdjivanja dostignuća na Kosovu.
"Ja bih ovo nazvao misijom informisanja nekih članova Saveta bezbednosti UN, ne svih, jer mnogi imaju dovoljno saznanja o situaciji i relanosti na Kosovu, o uspesima i mi očekujemo da ova poseta bude u funkciji brzog rešavanja statusa Kosova".
Premijer Čeku ističe da ne očekuje da će nakon posete delegacije Saveta bezbednosti UN doći do komplikacije u procesu rešavanja statusa Kosova, kako pokušavaju da prikažu politički centri koji traže ponavljanje pregovora.
On je istakao da će se članovi delegacije na licu mesta i iz prve ruke informisati o postignutom napredku situacije na Kosovu i da očekuje da će posle posete u sedištu svetske organizacije porasti podrška predlogu Ahtisarija.
Istovremeno danas Kancelarija Belgije u Prištini prenoseći stavove ministarstva spoljnih poslova, ističe kako će misija imati tri prioriteta: prvo, da se na licu mesta i iz prve ruke informiše o ostvarivanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ostvarivanje standarda, drugo, da se sastane sa predstavnicima institucija i političkih partija i pripadnicima manjinskih zajednica i treće da razgovara sa predstavnicima medjunarodnih organizacija prisutnih na Kosovu i zvaničnicima u Briselu.
XS
SM
MD
LG