Dostupni linkovi

Raskol u državnom Predsjedništvu


I dok u svom saopštenju lider Stranke za BiH Haris Silajdžić naglašava da veto pretvara Republiku Srpsku u agenta Srbije, u istom duhu kao i u periodu kada su institucije RS-a počinile genocid, a Srbija prekršila Konvenciju svojim odbijanjem da taj genocid spriječi i kazni, u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića kažu da je problem druge prirode. Savjetnik za informiranje Đorđe Latinović:

«Radi se o onom samo dijelu u kojem mi susjednoj zemlji, suverenoj državi sugerišemo izvršavanje njenih međunarodnih obaveza, za što nismo ni nadležni.»

Ovo pitanje ne samo da je podijelilo Predsjedništvo BiH već je pokazalo i koliko su suprotstavljeni stavovi vladajući političkih stranaka u državi, posebno Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Član vladajućeg Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da nije samo problem u nadležnosti Predsjedništva BiH:

«Mislim da je neprihvatljiva praksa da se o krupnim političkim pitanjima na samom početku mandata Predsjedništva nadglasavaju, jer bi to moglo postati opasan princip. Očito je da dva člana Predsjedništva imaju jedan politički stav o krupnim političkim pitanjima, a da član Predsjedništva koji je u manjini ima drugačiji politički stav i da bi mogao biti redovno preglasavan na svim suštinskim pitanjima od interesa za BiH.»

S druge strane, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i član Stranke demokratske akcije Šefket Hafizović mišljenja je da nije bilo potrebe za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju:

«Ja ne vidim kakve su posljedice odluke Predsjedništva u smislu poziva Srbije da ispoštuje odredbe presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, podsjećajući ih zapravo da izruče osumnjičene za ratni zločin, odnosno zločin genocida i ne vidim čime su i na koji način povrijeđeni interesi ovoga entiteta. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo.»

I opozicione stranke na državnom nivou o ovom pitanju imaju podijeljena mišljenja. Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović:

«Ja ne vidim šta je sad tu sporno i zašto se pozivanje na odluku Suda navodno derogira neki interes. Zaista mi je to pomalo čudno. Da ne postoji ova presuda, pa bih onda mogao i reći da se radi o nekim špekulacijama.»

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:

«Nacionalni interes Srba i RS-a je da ima što bolje, što bliže i što korektnije odnose sa susjednom državom Srbijom i s tog stanovišta je više nego jasno da je to pokušaj kvarenja tih odnosa.»

Pitanje Radmanovićevog veta naći će se na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a 23. aprila. S obzirom da se u ovom slučaju radi o entitetskom nacionalnom interesu, za njegovo stavljanje u funkciju potrebna je podrška dvije trećine poslanika Narodne skupštine.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG