Dostupni linkovi

SARAJEVO/ZAGREB/BEOGRAD


Potvrda nekadašnjeg tužioca u procesu protiv Slobodana Miloševića Dzefrija Najsa (Geoffrey Nice) da je Srbija skrivala ključne dokaze o svojoj umešanosti u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazuje da postoji osnova za obnovu postupka koji je po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore vođen pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ocenio je član Predsedništva BiH Haris Silajdžić.
U psimu objavljneom u zagrebackom "Jutarnjem listu", Najs je naveo da je glavna tuzziteljka Hasskog suda Karla del Ponte (Carla) "postigla nagodbu sa Beogradom, koja je posluzzila da pred Medjunarodnim sudom pravde budu prikriveni dokazi o ulozi Jugoslavije u ratovima u BiH i Hrvatskoj".
Premijer Hrvatske Ivo Sanader dao je nalog da bude istrazzena verodostojnost Najsove izjave.
Sanader je ocenio da, ako se izjava pokazze taccnom, o njoj bi trebalo da raspravljaju Ujedinjene nacije.
Glavni pravni zastupnik Srbije pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanovich u nedelju je izjavio da su Najsove tvrdnje "potpuno smessne".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG