Dostupni linkovi

Vojvodina protiv koncesije na Koridoru 10


Radovan BOROVIC, Žužana SERENCEŠ

Pokrajinska zakonodavna vlast, koju reprezentuje predsednik Skupštine Bojan Kostreš zalaže se za poništavanje vladinog ugovora o koncesijama, vrednog 1,5 milijardu evra, sklopljenog sa špansko-austrijskim konzorcijumom. Kostreš kaže da će se boriti svim sredstvima, spreman je da pozove Vojvođane na proteste, ali i navodi da je rano razmišljati o, kako kaže, krajnjem sredstvu borbe:

“Ti autoputevi su nesporno vlasništvo Autonomne pokrajine Vojvodine. Kada taj autoput bude dat pod koncesiju, iz Vojvodine će otići najmanje 450 miliona eura. Ja ne vidim drugu reč za to nego "pljačka". Dakle, ja ću tražiti od nove demokratske vlade da ovu koncesiju raskine. Ukoliko se to ne desi, pokrajinska administracija će iskoristiti sva pravna sredstva da bi sačuvala prava i interese građana Vojvodine, a kao za zadnju akciju i zadnji argument, za kojim se ja iskreno nadam da neću morati da posegnem, jeste da li ću pozvati građane Vojvodine da zaštite svoju imovinu. Vojvodina i njeni zvanični organi protive se tome što je koncesor dobio pravo da naplatom putarine na delu puta koji prolazi kroz Vojvodinu finansira izgradnju tog puta od Beograda do Požege."

Na drugoj strani, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je rekao da je ugovor o koncesiji sa špansko-italijanskim konzorcijumom FCC i Alpine sklopljen pet meseci nakon što je poznat pobednik na tenderu i odbacio je sve spekulacije oko neregularnosti ugovora:

“Taj put je urađen od sredstava Republike Srbije, iz kreditnih linija sredstvima direkcije tadašnje za puteve i gospodin Kostreš nema šta da radi drugo, nego radi jednostavno neke gluposti njemu znane. Ja ne znam za koga Kostreš radi i da propagira nešto što je prazna priča. Ja znam da posle izbora dečko neće imati šta da radi u Vojvodini. Evo, naći ćemo mu jedno mesto na naplatnoj rampi na autoputu, pošto je toliko voleo da se oko toga bakće godinama. To je jedno toliko neozbiljno pitanje koje on pokreće. O tome se izjasnio srpski Parlament, o tome se izjasnila Vlada Srbije, o tome su završene sve rasprave i sve studije koje su urađene. Jedino Kostreš nije dao saglasnost, a to nam nije toliko važno. Da nam je bilo važno mi bi ga konsultovali sigurno.”

Vlada Srbije, tvrdi Ilić, neće morati da izdvoji nijedan dinar iz budžeta za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, čija je projektna cena, bez bankarskih kamata, 800 miliona evra". Koncesija se daje na 25 godina, predviđena je izgradnja leve trake autoputa Horgoš-Novi Sad, duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ekonomonski analitičar i novinar iz Novog Sada Dimitrije Boarov ukazuje da je potisivanje tog ugovora višestruko skandalozno:

“Vrlo je skandalozno da jedna tehnička Vlada tako jedan ogroman posao, od 1,5 milijardu eura, zaključuje kada su joj prošla sva ovlašćenja. Drugo, ta odluka stvarno predstavlja jedan bezočni centralistički odnos prema Vojvodini i prema interesima AP Vojvodine i prejudicira, na izvestan način, čitavu priču o statutu Vojvodine, o imovini Vojvodine i tako dalje. Jer, šta će to Vojvodina imati ako joj je sve oduzeto, pa čak i pravo na sopstvene drumove.”

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da ugovor o dodeli koncesije ima dosta nejasnoća, kao i sami pregovori koji su prethodili sklapanju posla sa špansko-austrijskim konzorcijumom:

“Ono što je iz toga bitno, a što ne znamo, koliko će nam poskupeti putarina kada se ustupi naplata putarine od Beograda do Horgoša tom korisniku koncesije. Kod nas nekako ti politički sukobi nastaju tako što uvek budu pomalo u funkciji još nečega drugoga, pa je onda teško da se javnost prikloni u pravom pravcu da se oni što prije reše ili potpuno otklone.”

Autoput Horgoš-Požega deo je Koridora 10, jedne od najvažnijih evropskih saobracajnića. Srbija je u obavezi da do 2010. godine u potpunosti rekonstruiše saobraćajnice na tom koridoru do nivoa autoputa, kako bi ostala u mreži evropskih koridora.
XS
SM
MD
LG