Dostupni linkovi

Navodno priznanje britanskih vojnika


Priča o 15 britanskih marinaca, uhapšenih nakon navodnog ulaska u teritorijalne vode Irana, dobila je danas novi nastavak objavom iranskih medija da su svi britanski pritvorenici priznali počinjene tog ilegalnog akta.

Da bi potkrijepile ove tvrdnje, vlasti u Teheranu ponovo su prikazale snimke zatočenih britanskih vojnika, kojima je ovaj put naloženo da u kamere kažu kako priznaju grešku. Uz to, dvojica britanskih mornara izvedeni su pred pomorske mape na kojima su pokazali putanju gumenog čamca na kojem su bili kada su, navodno, ušli u iranske teritorijale vode.

"Oko 10 sati ujutro zarobljeni smo, po svemu sudeći na ovom mjestu, koje se, prema onome što su nam pokazali, nalazi u iranskim teritorijalnim vodama. Zarobljeno nas je ukupno 15 i do sada se prema nama postupalo vrlo dobro. Svi se brinu za nas, daju nam dovoljno hrane i zahvaljujemo se zbog takvog držanja," izgovorio je u kamere iranske televizije britanski mornar Chriss Air.

Poruke koje su od zarobljavanja 23. marta, posredstvom iranskih medija, upućivali britanski vojnici mogli bi se svesti u sljedećih nekoliko rečenica: Britanci su ilegalno uplovili u iransko more, žao im je zbog pogreške i žele se ispričati velikom i dobrom iranskom narodu, koji ih velikodušno hrani, pazi i oblači, te uz to još pozvati britansku vladu da povuče vojsku iz Iraka.

Pomoćnik zapovjednika britanske mornarice viceadmiral Charles Style odbacuje tvrdnje o ilegalnom ulasku njegovih mornara u iranske vode:

“Moja poruka je jasna, fregata HMS Cornwall i brodovi iz njezine pratnje bili su u iračkim vodama i provodili mandat Ujedinjenh naroda, uz izričito odobrenje iračke vlade. Akcija iranskih snaga koje su ih privele i zadržale potpuno je neopravdana i pogrešna i duboko nas zabrinjava.”

U vrijeme kada je svaki metar bilo kojeg dijela ove planete moguće vrlo pouzdano i jasno nadgledati satelitima, sporna lokacija britanskog gumenjaka može se odrediti za nekoliko minuta. Međunarodno pravo propisuje šta činiti u slučaju da su Britanci zbilja prešli u iranske vode, odnosno šta činiti u slučaju da su Iranci ušli u iračke vode i u njima zarobili britanski čamac i njegovu posadu.

Charles Heyman, analitičar Jane's Information Group sa sjedištem u Londonu, vjeruje da postoji mogućnost da su i Britanci i Iranci zbilja uvjereni kako su u pravu:

"Spor oko pomorske granice između Iraka i Irana postoji već neko vrijeme. Britanci tvrde da razgraničenje ide po jednoj crti, Iranci tvrde da ide po drugoj. Moguće je da obje strane vjeruju kako su u pravu. Možda je sad vrijeme da taj spor bude razriješen međunarodnom arbitražom."

No, čini se kako zadržavanje 15 mornara u iranskom zarobljeništvu i poruke koje oni daju pod očitom prinudom, nemaju puno veze sa samim incidentom i bez sumnje su visenamjenske.

Na taj način, Teheran dokazuje Irancima kako je moćan, važan i pravedan, kako odvažno prkosi arogantnim Britancima. Međunarodnoj javnosti, posebno onoj u islamskim zemljama, Teheran pokazuje kako se odupire onim istim silama pred kojima su, za novac ili moć, poklekli i prepustili im se mnogi režimi u većinski muslimanskim zemljama i koje dobar dio tamošnjih građana doživljava kao nelegitimne i sluganske u odnosu prema Zapadu. Jučeranje orkestrirane demonstracije pred britanskom ambasadom u Teheranu, na kojima se uzvikivalo "Smrt Britaniji" imale su za cilj pojačati taj dojam.

No uz sve do sada rečeno, ova situacija može poslužiti kao pokazatelj dijela karakternih odlika režima koji ne krije ambiciju da u skoroj budućnosti ovlada svim aspektima korištenja nuklearne tehnologije.
XS
SM
MD
LG