Dostupni linkovi

Priština nastavlja lobiranje


Pregovaračka ekipa Kosova ocenila je u utorak da je jučerasnja predaja predloga rešenja statusa Kosova Savetu bezbednosti UN istorijski dan i izražava duboko poštovanje prema posredniku Martiju Ahtisariju i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Kako je posle sastanka izjavio portparol Skender Hiseni, pregovaračka ekipa smatra da je sada izuzento značajno da se obezbedi lobiranje i traženje podrške za predlog izaslanika Ahtisarija.

"Nastojaćemo da što više budemo prisutni, da ne kažem da će neko stalno biti prisutan u Nju Jorku".

Članovi pregovaračke ekipe su pozdravili podršku koju su predlogu za status dale SAD, Velika Britanija i očekuju da će takva podrška uslediti i od drugih zemalja u narednim danima, rekao je Hiseni. On je rekao da se očekuje nova rezolucija koja će staviti van snage rezoluciju 12 44 i da će osnov te rezolucije biti predlog posrednika Ahtisarija.

Hiseni je kazao da će posle 3. aprila kada će Ahtisari pred Savetom bezbednosti UN obrazložiti svoj predlog o statusu i preporuke započeti proces intenzivnih konsultacija unutar članica Saveta bezbednosti UN. Rusija je značajan činilac u Savetu bezbednosti UN i mi ćemo pokušati da na razlicite načine kontaktiramo stalnu misiju Ruske Federacije u UN-u, rekao je Hiseni i dodao kako će cilj tih kontakata biti pokušaj da se i Rusija ubedi da se pridruži onim državama koje su sada već podržale predlog i preporuke posrednika Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG