Dostupni linkovi

LONDON


Iranska mornarica zarobila je u petak 15 britanskih mornara u Persijskom zalivu. Ministarstvo odbrane u Londonu je saopstilo da su mornari bili u rutinskoj inspekciji trgovackih brodova u irackim teritorijalnim vodama kada ih je okruzila iranska flota i zarobila.
Komandant njihovog broda, komodor Nik Lambert (Nick Lambert).
"Znamo na osnovu izvidjanja nasih helikoptera koji su videli brodove koji su plovili ka iranskoj bazi u Sat el- Arabu, da nije bilo okrsaja, odnosno upotrebe oruzja. Dobili smo uveravanja na osnovu sporadicne komunikacije sa Irancima na taktickom nivou da su nasi mornari u njihovim rukama i da su dobro", kazao je Lambert.
Britanska vlada je pozvala iranskog ambasadora u Londonu na razgovor zatrazivsi hitno oslobadjanje mornara. Zvanicni Teheran se zasada nije oglasio.
Incident se desio dan nakon sto je iranska armija zapocela pomorske vezbe. Barel nafte je odmah poskupeo na 62 dolara sto je najvisi iznos u poslednja tri meseca.
Pre tri godine, iranska mornarica je zarobila 8 britanskih mornara, oslobodivsi ih nakon tri dana.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG