Dostupni linkovi

Poništeno imenovanje Vlade Federacije


Žana KOVACEVIC, Dženana KARABEGOVIC

Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling poništio je dio odluke Parlamenta Federacije BiH o imenovanju Vlade ovog entiteta, samo dan nakon što je ta odluka donesena. Obrazlažući svoj potez, visoki predstavnik je rekao da imenovanje kandidata koji nisu prošli provjeru njegovog ureda, predstavlja manipulaciju i namjerno izbjegavanje sistema. Proces provjere kandidata za ministre nove Vlade Federacije mogao je biti završen u naredna dva do tri dana i ova situacija se mogla izbjeći, naglasio je Švarc Šiling:

„Juče je OHR informisao lidera Federacije da ne smije doći do imenovanja ministara dok se ne završi proces provjere. Vlada RS i svi kantoni su taj proces ispoštovali i Federacija ne bi smjela biti izuzetak. OHR je jasno dao do znanja da ima određenu zabrinutost u vezi nekih kandidata, ali lideri Federacije su ishitreno imenovali kandidate prije nego je OHR najavio rezultate provjere. Komentari da je formiranje Vlade Federacije u kašnjenju zbog procesa provjere nisu tačni, imajući u vidu pet mjeseci oklijevanja zvaničnika da to urade. Ja mogu zaključiti samo da je to bila odluka da se namjerno zaobiđu procesi i manipulišu.“

Visoki predstavnik je naglasio da dosadašnji saziv Vlade Federacije može nastaviti da radi u tehničkom mandatu i donosi odluke, među kojima je i usvajanje budžeta. Švarc Šiling je najavio kako bi proces provjere još jednog kandidata za novi sastav Vlade Federacije uskoro mogao biti završen.

Uprkos odluci visokog predstavnika, u Vladi je danas izvršena primopredaja dužnosti između starog i novog saziva.

Međutim, novi saziv Vlade Federacije BiH, predvođen Nedžadom Brankovićem, nema potrebni legitimitet, tako da će sve aktivnosti u radu Vlade i dalje provoditi stari saziv na čelu sa Hadžipašićem, odnosno resorna ministarstva. Problem predstavlja činjenica da ni Hadžipašićeva vlada ne može odlučivati, jer Ustavom Federacije ne postoji predviđena nacionalna zastupljenost ministara.

Imenovani predsjednik federalne Vlade Nedžad Branković kaže da se pravne službe u OHR-u ne snalaze u komplikovanim procedurama Ustava Federacije, gdje je rečeno da vlada Ahmeta Hadžipašića ostaje da radi u tehničkom mandatu, iako ne može da održava sjednice:

«Svi ovi potezi su vezani za donošenje budžeta. Nažalost, politički pregovori parlamentarne većine, stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH su trajali koliko su trajali. U proceduri imenovanja Vlade od strane predsjednika i potpredsjednika blagovremeno su zatražena mišljenja da bi se obavile provjere određenih pozicija koje se provjeravaju i u procjeni preostalog vremena za donošenje budžeta i mislim da su predsjednik i potpredsjednici Federacije donijeli ispravnu odluku o imenovanju vlade.»

Na naše pitanje zbog čega se jučer federalni parlament izjašnjavao o potvrđivanju vlade, uprkos činjenici da je OHR tražio da se taj proces prolongira za nekoliko dana dok ne provjeri imena spornih ministara, predsjednik Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić i imenovani predsjednik Nedžad Branković su odgovorili:

«Ova dva čovjeka ne odlučuju o tome. Mi smo oni koji izvršavaju naloge Parlamenta i predsjednika i potpredsjednika Federacije. Znači oni su ti koji su trebali odrediti se prema tom pismu.»

«Trebamo se naviknuti na način komuniciranja između institucija. Jedno su telefonske informacije, a drugo je kad dobijete oficijelan dopis koji je potpisan od onoga koji je autoriziran da to može uraditi. I evo mi danas to potvrđujemo. Mi smo dobili odluku i pismo visokog predstavnika i mi smo, po tome što smo vidjeli, oficijelno obaviješteni i danas to i radimo. Jučer toga nismo toga nismo imali.»

Predsjednik federalne Vlade Ahmet Hadžipašić priznaje kako ne treba kriviti OHR što provjerava kandidate za ministre i što će to trajati nekoliko dana, jer se, prema njegovim riječima, vlast mogla konstituisati u novembru prošle godine.

Petnaesti april je rok do kojeg budžet Federacije treba biti objavljen u Službenom glasniku, što praktično znači da je to i rok do kada mora biti potvrđena nova vlada u federalnom parlamentu. Ukoliko se to ne desi do polovine aprila, kako ističe predsjednik Vlade Ahmet Hadžipašić, budžet može proglasiti Ured visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG