Dostupni linkovi

BEOGRAD


Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za Radio Slobodna Evropa da Srbija nije obavezna da izruči Kadijevića, jer Ustav zemlje onemogućava izručenje vlastitih državljana drugoj državi. No, sve ostale države su obvezne da ga izruče ukoliko se nalazi na njihovoj teritoriji.
Nataša Kandić se istovremeno pita zašto se nikada nije pokrenula odgovornosti najvišeg državnog i vojnog vrha u vreme raspada nekadašnje Jugoslavije.
"Ono što je oduvek bilo čudno je da Haški tribunal nikada nije podigao optužnice protiv najviših predstavnika tadašnje JNA koji su i počeli rasturanje države 1991 godine. Nikada nitko nije postavio pitanje odgovornosti Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Borislava Jovića....svih onih koji su se nalazili u Predsedništvu SFRJ , rukovodstvu tadašnje Armije za dogadjaje u Vukovaru, i na srpskim etničkim teritorijima u Hrvatskoj. Haško tužilastvo je podiglo optužnice za zločine na Ovčari , što je za njih bilo mnogo lakše i uhvatljivije" kaže Nataša Kandić za Radio Slobodna Evropa.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG