Dostupni linkovi

BEOGRAD


Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za Radio Slobodna Evropa da Srbija nije obavezna izručiti Kadijevića, jer Ustav zemlje onemogućava izručenje vlastitih državljana drugoj državi. No, sve ostale države su obvezne ga izručiti ukoliko se nalazi na njihovom teritoriju.
Nataša Kandić se istovremeno pita zašto nikada nije postavljeno pitanje odgovornosti najvišeg državnog i vojnog vrha u vrijeme raspada nekadašnje Jugoslavije.
"Ono što je oduvijek bilo čudno je da Haški tribunal nikada nije podigao optužnice protiv najviših predstavnika tadašnje JNA koji su i počeli rasturanje države 1991 godine. Nikada nitko nije postavio pitanje odgovornosti Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Borislava Jovića....svih onih koji su se nalazili u Predsjedništvu SFRJ , rukovodstvu tadašnje Armije za dogadjaje u Vukovaru, i na srpskim etničkim teritorijima u Hrvatskoj. Haško tužiteljstvo je podiglo optužnice za zločine na Ovčari , što je za njih bilo mnogo lakše i uhvatljivije" kaže Nataša Kandić za Radio Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG