Dostupni linkovi

Vehabizam izazov i za Kosovo


Ministarstvo unutrašnji poslova Kosova smatra da su vehabije izazov na bezbednosnom planu, kaže savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Burim Ramadani, pozivajući se na izveštaj koji je bivši ministar Fatmir Redžepi podneo Skupštini.

Pokret vehabija je na Kosovu šire prisutan od 2001 godine, kaže Ramadani i dodaje.

“Metodologija pokreta vehabija na Kosovu, prema izveštaju KPS-a se svodila na infiltriranje kroz humanitarne i nevladine organizacije i pod navodnim angažovanjem na pomoći stanovništvu Kosova imala za cilj proširenje vehabističke ideologije», rekao je Ramadani ističući da je ministar ovaj pokret ocenio izazovom za Kosovo.

Istovremeno Kosovska policijska služba ocenjuje da se ova sekta ne može smatrati pretnjom za bezbednost Kosova.

Portparol KPS-a Veton Eljsani kaže:

«Svaka organizacija koja deluje na Kosovu i za koju se sumnja da se bavi ilegalnom aktivnoscu se prati i nadgleda sa naše strane. U ovom trenutku ne možemo reći da vehabizam predstavlja opasnost za pitanja bezbendosti, javnog reda i mira”, kaze Eljsani.

Savetnik Predsedništva Islamske zajednice Kosova Hadži Resulj Redžepi ističe kako se ideologjia vehabista poziva na učenje prvih naslednika Muhameda i da oni ne priznaju kasnije pravne norme islama koje su opste prihvaćene kao i da ne priznaju kult ličnosti.
Redžepi smatra da ne treba imati predrasude da su vehabije po automatizmu ekstremisti.

«Kod nas ako vide nekoga sa bradom i kraćim pantolonama odmah ga osudjuju kao nešto neprihvatljivo, medjutim to ne znači da ljude odredjenog izgleda odmah treba osuditi kao estremiste ili ljude koji dovode u opasnost bezbednost. Ja mislim da ne treba apriori da ih osudjujemo kao opasnost», kaze Redzzepi.
On ocenjuje da vehabije ne predstavljaju pretnju bezbednosti na Kosovu.

«Tim pre kod nas se ne moze reći da predstavljaju opasnost za zemlju, jer nismo imali ni jedan slučaj na koji bi smo zasnovali neku sumnju», kaze Hadži Resulj Redžepi.

Sa drustvenog aspekta na globalnom planu pokret vehabija je podjednako opasan kao i svi durgi vidovi ekstremnog i militantnog islama, ali na Kosovu on nema takve dimenzije, kaže sociolog religije Ismailj Hasani i to obrazlaže činjenicom.

«Da ponovim jos jednom da za Kosovo vehabizam ne može predstavljati opasnost zbog nedostatka podrške imajuci u vidi opšti društveni kontekst i kulturni milje, jer se ovde propoveda islam koji je karakterističan za Jugoistocnu Evropu, posebno za Albance koje karakteriše duh medjuverske tolerancije», kaze profesor Hasani.

On ocenjuje da su opasnosti od vehabizma na Kosovu minimalne, jer ljudi na ovim prostorima ne podržavaju nikakve sekte i vehabizam u tom smislu nema podršku da bi mogao predstavljati bezbednosni problem.
XS
SM
MD
LG