Dostupni linkovi

NJUJORK / VAŠINGTON


Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije izrazili su danas na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu suprotne stavove u vezi sa Kosovom nakon čega je, prema agencijama Frans pres (Agence France Presse) i DPA (Deutsche Presse Agentur) Vitalij Čurkin, ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama, "očigledno" napustio sednicu.
Iz kancelarije ambasadora Čurkina rečeno je Radiju Slobodna Evropa da ruski ambasador nije napustio sednicu već da je on otišao iz sale kada je sednica već bila završena.
"On nije otišao. Sastanak je bio već završen", rekla je kratko našem radiju Marija Zaharova, portparolka Misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama.
Ambasador Čurkin je izjavio novinarima nakon sednice da je zamerio čelniku Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Joakimu Rikeru (Joachim Rücker) što je "propovedao nezavisnost (Kosova) umesto da je govorio o provođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti".
U međuvremenu je Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova odbacio zahtev Rusije za dodatnim razgovorima o statusu Kosova. Rekao je da smatra da nije moguć kompromis između vlasti Srbije i Kosova.
Sjedinjene Američke Države su danas objavile da odbacuju zahtev Rusije za smenom Martija Ahtisarija i imenovanjem drugog posrednika.
"Mislim da je gospodin Ahtisari odradio veoma dobro posao na veoma teškom zadatku", rekao je portparol State Departmenta Šon Mekormak (Sean McCormack).
XS
SM
MD
LG