Dostupni linkovi

Odlaganje rešenja statusa je rizično


Nedefinisan status, nezaposlenost, slaba ekonomija su razlozi koji izazivaju frustracije kod građana Kosova i zbog kojih oni mogu euforično reagovati, ocenio je Sektor za Razmatranje unutrašnje bezbednosti. Ekspert za sigurnosna pitanja u ovom Sektoru Majkl Pejdž kaže da je bezbednosna situacija krhka i da postoji rizik da dođe do eskalacije:

“Videli smo stalne frustracije među građanima, što se povećava povodom pitanja budućnosti Kosova. Kada imamo populaciju sa takvom frustracijom pre ili kasnije lako moze do pogoršanja i krize.”

Pejdž ocenjuje da je rizik da stvari izađu iz kontrole relativno veliki i da svako dalje odlaganje rešenja statusa povećava stresne situacije i zabrinutost kod svih građana Kosova. To, kaže Pejdž, može dovesti do nasilja ili neke vrste konfrontacije. Međunarodni ekspert upozorava da je sever Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, veoma osetljiva tačka za sigurnost:

“Situacija je veoma napeta. Tenzije će rasti sve dok ljudi ne budu sigurni po pitanju budućnosti. Ukoliko se stvari brzo ne razjasne i ne počne rešavanja problema, brine me da može doći do neke vrste nasilja u nekoliko faza.”

Predstavnici međunarodnog Sektora za razmatranje unutrašnje bezbednosti upozoravaju na sigurnosne izazove i daju preporuke o stvaranju infrastrukture u tom pravcu. To uključuje formiranje odbrambenih snaga Kosova, ministarstva odbrane, tajnih službi te drugih institucija. Pejdž ističe da iako su takve preporuke urađene odvojeno od preporuka specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, one su slične.

“Ukoliko dve institucije izdaju slične preporuke, to pokauzje da Kosovo ima potrebu za takvim strukturama”, izjavio je Pejdž i dodao da trenutno ne moze da se uradi ništa po tom pitanju jer to ne dozvoljava postojeća Rezolucija 12 44 Saveta bezbednosti UN.

Pejdž dodaje da je potrebno da se usvoji nova rezolucija te sačekati i videti šta će pisati u novoj rezoluciji. Ekspert za sigunosna pitanja kaže da se problemi i međuetničke tenzije na Kosovu mogu rešiti ekonomskim razvojem i otvaranjem novih radnih mesta.
XS
SM
MD
LG