Dostupni linkovi

NJUJORKBEOGRAD


Zamenik izaslanika UN za status Kosova Albert Roan (Rohan) predao je u cetvrtak vece u Njujorku generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki Munu predlog o statusu Kosova, potvrdio je u izjavi Radiju Slobodna Evropa portparol UN Brenden Varma.
"Ocekuje se da ce rasprava o ovom pitanju zapoceti krajem marta ili pocetkom aprila", kazao je Varma.
Izaslanik UN Marti Ahtisari eksplicitno preporuccuje nezavisnost za Kosovo, objavila je britanska agencija Rojters pozivajuchi se na diplomatske izvore.
Prema tom izvoru u aneksu na predlog ressenja, preporuccuje se "nezavisnost uz medjunarodni nadzor". Drugi politiccki
izvor je potvrdio tu informaciju, navodechi da se u tom dokumentu
ccesto upuchuje na nezavisnost.
Ovu informaciju potvrdio je i ssef diplomatije Srbije Vuk Draskovic u izjavi Radiju Slobodna Evropa.
"U predlogu se govori o najcistijoj nezavisnosti, formiranju drzave sa svim svim atributima na teritoriji Srbije i protivno njenoj volji. Ta nezavisnost bi bila nadgledana nekoliko meseci tako sto bi se ovde zadrzao UNMIK, zatim neki organi Evropske Unije, ali sve to privremeno", isticce Draskovic. On kaze da Rusija nije stavila do znanja Srbiji da che uloziti veto u Savetu bezbednosti.
"Zvanicno iz usta predsednika i sefa diplomatije nismo dobili takva uveravanja. Nije se islo dalje od formulacije da se Rusija nece saglasiti sa resenjem koje ne bi bilo rezultat kompromisa i bilo protivno volji Srbije. Mnogi to tuamce na razne nacine. Medjutim, diplomatski jezik je takav da ne saglasiti se sa necim, moze znaciti i biti uzdrzan. Ako se zeli uloziti veto, onda bi diplomatskim jezikom formulacija glasila – da ce se u ovom slucaju Rusija usprotiviti Rezoluciji u Savetu bezbednosti. Nije isto ne biti saglasan i biti protiv", precizirao je Vuk Draskovic.
U svom predlogu za ressenje statusa Kosova, objavljenom prosslog meseca Ahtisari nije koristio termin nezavisnost.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG