Dostupni linkovi

SARAJEVO


Komesar zadužen za proširenje Evropske unije Olli Rehn doputovat će danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ren će se, kako je saopšteno iz Ureda delegacije Evropske komisije u BiH, sa predstavnicima bosanskohercegovačke vlasti razgovarati o reformama od ključne važnosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

SARAJEVO
Pred poslanicima državnog parlamenta danas će se naći set zakona koje su u BiH na privremenoj osnovi nametnuli visoki predstavnici, a koji do sada nisu prošli parlamentarnu proceduru. Predstavnički dom trebalo da razmatra Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH, Zakon o prekršajima, izmjene Zakona o Državnoj graničnoj službi BiH i Prijedlog zakona o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH. Na dnevnim redu bi trebao da se nađe i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje sporazuma u vezi sa izradom mape puta za povratak tzv. alžirske grupe iz Gvantanama.

BRISEL
U Briselu će danas pred Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama biti predstavljen projekat autoceste na koridoru 5-C. Prezentiranje projekta dogovoreno je sa predstavnicima Evropske komisije krajem 2006. kada je delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BIH učestvovala na 2. ministarskoj konferenciji o razvitku regionalne putne mreže jugoistočne Evrope. Cilj prezentiranja projekta je upoznavanje evropskih i svjetskih finansijskih institucija o projektu izgradnje autoceste i planovima institucija Bosne i Hercegovine o načinu finansiranja.

SARAJEVO
Dom naroda federalnog parlamenta trebao bi danas da se izjasni o budžetu za ovu godinu. Nacrt budžeta Federacije, odobren je 7. marta u Predstavničkom domu uz brojne poslaničke primjedbe i sugestije. Ovogodišnji budžet predložila je aktuelna Federalna vlada u iznosu od oko milijardu i 313 miliona KM. Ovogodišnji budžet mora biti potvrđen u Parlamentu do 31. marta ove godine do kada važi odluka o privremenom finansiranju Federacije. Odgovorni tvrde da će taj rok biti ispoštovan.
XS
SM
MD
LG