Dostupni linkovi

LONDON


Poslanici britanskog parlamenta raspravljaju danas o zameni kontroverznog odbrambenog nuklearnog raketnog sistema Trajdent baziranog na podmornicama.
Raspravu je zatrazila vlada premijera Tonija Blera, a program modernizacije britanskog atomskog stita bi, kako se procenjuje, mogao da kosta 40 milijardi USD.
Bler tvrdi da sistem Trajdent mora biti modernizovan kako bi Britanija i dalje zadrzala krajnje sredstvo odvracanja prema otpadnickim drzavama.
Protivnici vladinog plana, pre svega iz redova Blerovih laburista, tvrde da ce zamena postojecih atomskih projektila biti daleko skuplja, da sistem nije u stanju da predupredi pretnju terorizma i da ce samo podstaci dalje sirenje atomskog oruzja. Ocekuje se da ce Blerov predlog biti usvojen uz podrsku opozicione Konzervativne partije.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG