Dostupni linkovi

VAŠINGTON / BRISEL / STRAZBUR


Sjedinjene Američke Države smatraju da određivanje statusa Kosova ne treba odlagati jer bi okončanje procesa određivanja statusa stabilizovalo regiju jugoistoka Evrope uprkos tome što se određivanju statusa protive Srbija i Rusija.
To je u ponedeljak uveče u Vašingtonu objavio pomoćnik američkog državnog sekretara Den Frid (Dan Fried) dodajući da Sjedinjene Američke Države ne očekuju veto Rusije u Savetu bezbednosti i da smatraju da slučaj statusa Kosova neće predstavljati presedan na osnovu kojeg bi bila rešavanja pitanja statusa još nekih spornih teritorija poput Abhazije, Severne Osetije, Čečenije ili Korzike.
Na pitanje novinara šta će se dogoditi obzirom da ni jedan od srpskih političara na vlasti neće pristati na nezavisnost Kosova, pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da niko od političara Srbije neće ni tražiti da bilo šta potpišu.
Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo), koja je prisustvovala srpsko-kosovskim pregovorima u Beču objavila je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju predlog statusa osova koji je sastavio Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija.
Evropski parlament je u ponedeljak podržao predlog statusa Kosova koji je sastavio posrednik Ahtisari.
Dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Brisela videla je poverljivi dokument Evropske unije u kojem su razrađeni detalji misije Unije na Kosovu nakon što bude određen status Kosova.
Ahtisarijeva kancelarija je saopštila u nedelju da će on ove sedmice proslediti predlog statusa Ujedinjenim nacijama.
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu Kosova nezvanično je najavljena za kraj ovog meseca.
XS
SM
MD
LG