Dostupni linkovi

BECC


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari rekao je danas u Beccu da su jednogodissnji pregovori Beograda i Prisstine o statusu Kosova zavrsseni i da che svoj predlog poslati Savetu bezbednosti do kraja ovog meseca.
"Cilj ove runde bio je da dve strane pokussaju da priblizze stavove, ali je zzalosno ssto nisu zzelele da se pomere sa poccetnih pozicija", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare posle zavrssenih pregovora u palati Hofburg u Beccu.
"Voleo bih da ste svi vi bili unutra i slusali rasprave koje smo vodili od 21. februara do 2. marta. Sedam dana smo imali sastanke. Danas smo ceo dan zasedali. Da ste slusali diskusije i vi biste izvukli isti zakljucak. Ne mislim da ne treba da bude nekog neslaganja izmedju onih koji ucestvuju u ovim razgovorima, ali dalje debate neche doprineti rasvetljavanju ovog problema. Zato che razgovori sada da se premeste u Savet bezbednosti", istakao je Ahtisari.
Predstavnici Beograda ocenili su nezavisnost Kosova neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da je "susstinska autonomija" jedino ressenje.
Predsednik Srbije Boris Tadich rekao je tokom zasedanja da ukoliko se prihvati Ahtisarijev predlog to che biti prvi put u modernoj istoriji da se oduzme deo teritorije demokratskoj, miroljubivoj zemlji da bi se zadovoljile aspiracije jedne etnicke grupe koja vech ima svoju nacionalnu drzavu.
On je kazao da Srbija nije zadovoljna pregovorima, ali da ostaje opredeljena za pregovore i ressenje "koje bi trebalo da bude osnova za istorijsko pomirenje Albanaca i Srba".
Pristinska delegacija ocenila je da je proces koji vodi ka nezavisnom Kosovu sada zavrssen, a da Srbija "ne zzeli da vidi realnost".
"Kosovo ima jasne politiccke principe, a to je nezavisna, moderna drzzava svih njenih stanovnika. Kosovo bi bilo faktor stabilnosti u regionu i saradjivalo sa svim susedima pa i Srbijom", kazao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.
XS
SM
MD
LG