Dostupni linkovi

Konferencija od koje se puno očekuje


Dve eksplozije odjeknule su u subotu pre podne u blizini zgrade u kojoj se održava konferencija u tzv. zelenoj zoni Bagdada – posebno obezbeđenom i ograđenom delu grada. Verovatno je reč o minobacačkim projektilima. Nije bilo povređenih niti je konferencija prekidana. U posebno obezbeđenom delu grada, u još dodatno obezbeđenoj konferencijskoj sali je šesnaest delegacija koje predstavljaju velike sile, odnosno stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i regionalne sile odnosno "jake igrače" Bliskog istoka – arapske zemlje, Iran i Tursku.

Već dolazak suprotstavljenih država na konferenciju predstavlja uspeh jer pokazuje da svi shvataju da neprekidna serija etnički zasnovanih ubistava i svakodnevne pogibije u podmetnutim eksplozijama mogu, ako ne budu prekinuti, voditi samo u potpuni haos. Pitanje je međutim šta mogu na jednoj ovakvoj konferenciji učiniti predstavnici država dijametralno suprotnih stavova u vezi sa Irakom.

Domaćin, irački premijer Nuri al Maliki upravo je odgovorom na to pitanje otvorio konferenciju:

"Mi tražimo od učesnika, a preko njih i od međunarodne zajednice, da budu svesni istorijskih i socijalnih specifičnosti Iraka. Tražimo od država ili regionalnih ili međunarodnih strana da ne pokušavaju da dogovore kvote uticaja u Iraku kroz uticaj na određene verske ili etničke grupe."

Iako se sastanak održava kako se kaže "iza zatvorenih vrata", odnosno van znatiželjnih "očiju i ušiju" javnosti jasno je da će fokus biti usmeren na Sjedinjene Američke Države, Iran i Siriju - zemlje koje utiču presudno na situaciju u Iraku i koje su upravo u Iraku konfrontirane na niz načina. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) poručio je u petak Iranu i Siriji šta njegova zemlja očekuje od njih.

"Očekujemo od vas da pomognete tu mladu demokratiju, a mi ćemo braniti i sebe i narod Iraka od oružja koje je poslato da im naudi. Mi ćemo štititi sebe i pomoći ćemo iračkom narodu da se zaštiti od onih koji ubijaju nedužne ljude kako bi ostvarili političke ciljeve."

SAD optužuju već dugo Iran da pomaže naoružane grupe šiita u Iraku tako što im obezbeđuje vojnu obuku i tehnologiju. Siriji zameraju da ne čini dovoljno da prekine dotok novca i dobrovoljaca u paravojne formacije iračkih sunita. Obe grupe ne samo da napadaju koalicione snage u Iraku već se i bore međusobno preteći tako da građanski rat niskog nivoa pretvore u potpuni haos.

Obični žitelji Iraka, koji već četvrtu godinu provode u oskudici, nestašicama i svakodnevnim terorističkim napadima polažu nadu upravo u ovu konferenciju – prvu na kojoj zajedno, za istim stolom, sa istim ciljem, sede zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, Irana i Sirije.

"Mi smo zapravo sve svoje nade usmerili ka ovoj konferenciji na kojoj su predstavnici Amerike, Britanije i Rusije – najjačih država i suseda poput Irana i Sirije. Ovo je test da vidimo spremnost Irana i Sirije da sarađuju sa međunarodnom zajednicom na bezbednosti i stabilnosti Iraka", kaže britanskom Rojtersu (Reuters) građanin Bagdada koji se predstavio kao Saad. Ali njegove nade zapravo su naivne. Jer malo ko očekuje nekakav veliki preokret na ovoj konferenciji koja predstavlja tek zagrevanje za veliki aprilski sastanak ministara spoljnih poslova predstavljenih zemalja.
XS
SM
MD
LG