Dostupni linkovi

Odugovlačenje odluke povećalo bi tenzije


Čitav proces je već doveo do podizanja tenzija i one traju već duže vreme. Verovatno je da će se tenzije nastaviti i pojačavati kako se budemo približavali donošenju konačne odluke, jer će to biti veoma značajan presek dosadašnjeg stanja, ocenjuje Jan Willem Honig iz londonskog King’s collegea, te dodaje kako je takođe verovatno da tim rešenjem ni jedna strana – ni srpska ni kosovska – neće biti potpuno zadovoljna:

“Ipak, nadam se da će se mudrom diplomatijom i kriznim menadžmentom sprečiti da se te tenzije suviše podignu. Kašnjenje do kojeg će verovatno doci je zapravo indikacija o tome koliko je ovaj problem težak, ali istovremeno, ono može imati i drugi aspekt. Naime, pomeranje će omogućiti vreme za obe stranke da se priviknu na novu situaciju, da se priberu i da je na kraju prihvate. Dakle, može se ispostaviti da će ta dužina trajanja procesa dovesti do smanjivanja tenzija na terenu, ali ja svakako očekujem teško leto.”

Tim Judah, britanski publicista i ekspert za Balkan procenjuje da dužina procesa određivanja kosovskog statusa može dovesti do podizanja tenzija na Kosovu:

“Naravno da može doći do opasnog naboja, ukoliko se bude mnogo kasnilo. Uostalom, videli smo da je dvoje ljudi izgubilo živote prilikom nedavnih demonstracija pokreta ‘Samoopredeljenje’ u Prištini. Mislim da će tenzije nastaviti da rastu, a uz to – ima i nekih grupa koje će pomoći da stvari krenu u tom pravcu. Oni će verovatno reći: Pa, vidite, mi smo vam govorili da nema smisla uopšte ulaziti u pregovore jer oni nose opasnost kompromisa, a oko nezavisnosti nema kompromisa.”

Na pitanje da li je međunarodna zajednica spremna za izazov povećanih tenzija, pa i eventualnog nasilja na Kosovu, Tim Judah odgovara:

“Bezbednosno su međunarodne snage spremne i za takav scenario, imaju back up plan, ali bi im na diplomatskom polju bi bilo sve teže da ubeđuju albanske zvaničnike da čekaju i čekaju na konačno rešenje. A razume se, i za kosovsko-albanske političare bi bilo veoma teško da tu šalju takvu poruku bez gubljenja kredibiliteta. Dakle, što se više bude oduglovlašilo, biće veća verovatnoća porasta tenzija među kosovskim Albancima.”
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG