Dostupni linkovi

Vreme je za ubrzanje puta u EU i NATO


Na predavanju u Skupštini grada Beograda na temu "Srbija i Amerika: Mogućnosti za partnerstvo 21. veka", Frid je podsetio da je pre tačno 125 godina u istoj zgradi Judžin Šuler prvi američki izaslanik u Srbiji predao svoje akreditive kralju Milanu Obrenoviću. Frid je stoga podvukao da je da je Srbiji mesto u EU i NATO, istakakvši da Evropa "nije kompletna" bez Srbije i da se to mora promeniti:

„Ova, 2007. godina može biti godina koja će promeniti sve. Dozvolite mi da ponovim kako 2007. godina moze konačno biti i vaša godina. Srbija ima mogućnost da uveliko ubrza svoje putovanje prema slobodnoj Evropi i transatlantskoj zajednici. Sve što je potrebno jeste da odlučite da iskoristite ovu priliku. I ove godine izazov koji donosi Kosovo staviće pred vas velike dileme i jos veća iskušenja. Pazljivo razmislite. Dobro znate šta je u pitanju; nije vam potreban Amerikanac da vas na to podseća. Međutim, ja nisam ovde došao da govorim o Kosovu. Došao sam da kao stari prijatelj Srbije govorim o zajednici kojoj ćete se, nadam se, pridruziti.“

Detalji razgovora viskog američkog gosta i srpskih zvaničnika preneti su u službenim saopštenjima. Frid je premijeru Kostunici rekao da SAD očekuju konstruktivno učešće Srbije u pregovorima o statusu Kosova 10. marta u Beču. Koštunica je ponovio da rešenje za Kosovo mora da se traži kroz kompromis dve strane, koji je moguće postići ako se poštuju međunarodno pravo i Povelja UN. Predsednik Tadić i pomoćnik američkog državnog sekretara su se složili da treba nastaviti pregovore o statusu Kosova pod pokroviteljstvom UN, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković insistirao na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije.

Frid je u predavanju, kojem su prisustvovali studenti, zvaničnici i diplomate, ocenio je da bi Srbija bi mogla veoma brzo da zaključi Sporazum o pridruživanju i stabilnosti sa EU i da bi za to bilo potrebno nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci, ali da je za to neophodno da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom što je i obaveza i interes Srbije:

"Dugujete svojim susedima i sebi da uložite napor za hapšenje begunaca i optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića i za njihov transfer u Hag", rekao je američki diplomata.

Frid je takođe rekao da je odluka da se Srbija pozove u program NATO-a Partnerstvo za mir bila "glas poverenja u Srbiju" i "znak vezanosti" transatlantske zajednice za nju:

"Završite ono što ste počeli 2000. godine. Nemojte propustiti priliku da se pridružite zajednici koja vas poziva. Nemojte vraćati narod Srbije u prošlost. Niko spolja neće vas zaustaviti. Niko spolja neće stajti na vašem putu. Pridružite nam se."

Nakon posete Beogradu, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid će u utorak posetiti Prištinu.
XS
SM
MD
LG