Dostupni linkovi

Srbi sprečili osnivanje Srpske narodne skupštine


Prozivi, svađe, optužbe, psovke – to je bio scenario kojim su lokalni Srbi u Gračcanici dočekali inicijatore Srpske narodne skupštine, Olivera Ivanovića, Gojka Savića i Dragišu Krstovića.

Desetine Srba iz sredina centralnog Kosova nije dozvolilo da se održi skupština, i time formira jedna nova organizacija kosovskih Srba. Inicijatore su nazvali samoizabranim predstavnicima i optužili ih da brane samo svoje interese.

Đoko Stanković iz Prilužja kaže da se protivi skupštini jer u njoj nema predstavnika njegovog sela:

Tri hiljade stanovnika Prilužja i nema predstavnika tog sela. Mi tražimo da dođu oni, da budu birani i da nas predstavljaju.”

Tenzije su rasle, došlo je do guranja, a optužbe su bile sve glasnije, pa su inicijatori Srpske narodne skupštine morali su da napuste prostorije Kluba privrednika. U blizini tog lokala bilo je primetno prisustvo policije, koja je stajala po strani.

Zvonimir Stević, predstavnik SPS-a u Gračanici, optuzio je organizatore skupa da nikoga ne predstavljaju:

“Pojedinci koji nemaju uporište u narodu na ovakav način pokupavaju da se predstave pred narodom, a ovaj narod ne želi konfuziju, ne želi takve pojedince.”

Inicijativu za osnivanje SNS-a pokrenuo je pre dva meseca Milorad Pupovac, poslanik u hrvatskom Saboru i odnedavno savetnik u Misiji OEBS-a na Kosovu. Inače, Srpsko nacionalno veće (SNV) i predstavnici kosovskih odbora vladajućih stranaka u Beogradu ne podržavaju ovu inicijativu Srba.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, optužio je neke stranke za sprečavanje održavanja skupštine:

“Uvek u ovakvim situacijama imate ljude koji se ne slažu, ali očito je da je ovo SPS-ova organizacija pa i nekih vladajućih stranaka toliko jaka bila da sprece održavanje bilo čega u čemu oni nemaju kontrolu. To je demokratija kakvu je oni vide. Šteta što nije organizovana, ali će sigurno biti organizovana bez obzira šta ko o njoj misli.”

RFE: Da li ste imali podršku vlasti u Beogradu za organizaciju ovog skupa?

“Kao što to nama Srbima priliči, mi smo obavestili predsednika, premijera i predsednicu Koordinacionog centra, to je po meni dovoljno. Pozvali smo ih da učestvuju u radu skupa, da daju i svoje ljude ako treba, ali nismo dobili pozitivan odgovor.”

Međunarodni zvaničnici pozdravili su inicijativu organizovanja Srpske narodne skupštine. Šefovi britanske, nemačke i francuske kancelarije došli su u Gračanicu da pozdrave skup ali su morali da napuste salu.

Dejvid Blant, šef kancelarije Velike Britanije u Prištini, ocenio je veoma važnom idejom da se Srbi okupe i razgovaraju o zajedničkim problemima, ali i izrazio žaljenje što se svi Srbi s tim ne slažu.

“Radi se o procesu kroz koji će kosovski Srbi morati da prođu. Od velikog značaja za njih će biti ako se ujedine i izraze svoje stavove kroz zajednički forum. Naravno da će biti dikusija o tome ko će koga i kako birati, ali to je deo procesa”, rekao je Blant i dodao da se mora raditi na načinima da se srpska zajednica ‘okupi i radi na političkoj platformi’.

Predstavnici Inicijativnog odbora najavili su da će se uskoro održati osnivačka sednica Srpske narodne skupštine. Ideja Srpske narodne skupštine jeste da se kosovski Srbi ujedine i organizuju u trenutku kada se finalizuje proces rešavanja budućeg statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG