Dostupni linkovi

Propalo potpisivanje Sporazuma sa EU?


Nakon današnjeg sastanka predstavnika vodećih političkih stranaka, održanom u sarajevskom sjedištu Ureda visokog predstavnika (OHR) za BiH, prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan izjavio je da dogovora danas nije bilo, ali da ga niko nije ni očekivao. To ilustruje i činjenica da su na današnji sastanak došli članovi rukovodstava političkih partija, a ne stranački lideri, kao što je bio slučaj na posljednja dva sastanka, održana prošle sedmice u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

Gregorijan je novinarima kazao da će visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling u ponedjeljak Briselu obavijestiti Vijeće za provedbu mira (PIC) da dogovor o reformi policije nije postignut:

"Sada je izvjesno da do zadatog roka (2.marta) nećemo postići dogovor. Tako ćemo odgoditi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je tragedija za građane BiH."

Kako je 2. mart krajnji rok koji je Brisel dao bh. političarima da dogovore reformu policije, za 1. mart najavljen je novi sastanak stranačkih lidera. Ključno sporno pitanje je zahtjev partija iz Republike Srpske da ne bude ukinuta policija ovog entiteta. Uz tvrdnju da je već prošle godine dogovoreno ukidanje policije Republike Srpske i da o tome nema kompromisa, lideri vodećih bošnjačkih stranka - SDA i Stranke za BiH nisu se pojavili na sastanku koji je prošlog četvtka zakazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.
XS
SM
MD
LG