Dostupni linkovi

Promene samo uz saglasnost dve strane


Konsultacije koje počinju u sredu trajate će do prve nedelje marta i u kancelariji Martin Ahtisarija će učiniti napore da se postigne sporazum između strana u pregovorima u vezi sa njihovim sugestijama i predlozima na paket rešenja statusa koji su Prištini i Beogradu predati 2. februara.

Portparol UNOSEK-a Remi Durlo kaže da su promene u dokumentu moguće ako se sa tim u Beču saglasne obe strane:

«Jasno smo rekli da je to dodatna mogućnost da strane predstave svoje stavove. Mi smo spremni da uzmemo u obzir sugestije koje se daju, ali one treba da su prihvatljive i za drugu stranu, kako bi se našle u finalnom dokumentu.»

Prema njegovim rečima, ceo proces pregovora je rezultirao paketom Ahtisarija, koji je prema njemu predlog kompromisa o statusu Kosova i kao takav treba da se okonča, tako da sugestije jedne strane neće biti dovoljne za izmene u dokumentu, ako ih druga strana ne prihvati.

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri, koji je najčešće predvodio delegaciju Kosova u pregovorima u Beču, ističe da je za kosovsku stranu dokumenat koji je preldožio Ahtisari u suštini pozitivan. On kaže da je faza konsultacija predviđena kako bi strane iznele svoje promedbe i zbog toga će kosovska strana putovati u Beč.s

«Mi ćemo predstaviti naše zahetve koji se odnose na definisanje, pojašnjenje ili tehničke primedbe koje vidimo neophodnim da se ugrade o dokument, kako ne bi bilo problema u njegovom ostvarivanju», rekao je Haziri ističući kako je kosovska strana orijentisana na pitanja koja se odnose na funkcionalnost, koje čuvaju sustinu i garantuje sigurno ostvarivanje.

Kosovska strana je do sada izrazila rezerve prema delovima paketa koji se odnose na ovlašćenja opština, autonomiju SPC, rešenja koja se nude za Mitrovicu, spoljnim dugovima Kosova, o sudbini Kosovskog zaštitnog korpusa i o novoj odbrambenoj snazi Kosova.

Portparol UNOSEK-a Remi Durlo kaže da će strane u konsultacijama izneti svoje komentare i stavove o celom dokumetnu Ahtisarija:

«Proces će početi u sredu, razmatranjem celokupnog dokumetna od početka do svakog aneksa pojedinačno i to će trajati deset dana.»

Bez obzira na to hoće li strane uspeti da postignu dogovor o paketu Ahisarija, on ce, kako je najavljeno, konačni dokument predati Savetu bezbednosti UN tokom marta meseca.
XS
SM
MD
LG