Dostupni linkovi

SAD ne traže izgovor za rat


Iako ističe da ne može sa sigurnosšću tvrditi da vlada u Teheranu stoji iza isporuka oružja pobunjenicima u Iraku, američki ministar odbrane kaže kako su aktivnosti prema Iranu usmjerene na zaustavljanje ulaska oružja iz te zemlje:

"Znamo da su u to uključene snage Quds, paravojno krilo iranske Revolucionarne garde, pa pretpostavljamo da vođstvo garde zna za to. Ne znamo zna li najviše političko vodstvo za to. I ako znaju za to i odobravaju, i ako ne znaju, a Revolucionarna garda radi na svoju ruku, to je za mene razlog za zabrinutost."

Ministar Gates je potvrdio informacije o zapljenama iranskog oružja kod šiitskih milicija u Iraku. Naglasivši da je važno razlikovati činjenice od zaključaka i procjena, Gates kaže:

"Činjenica da se u Iraku koriste eksplozivi i oružje proizvedeno u Iranu, činjenica je da su u dva navrata u napadima uhvaćeni Iranci, pripadnici jedinice Quds. Nadam se da će ljudi ispravno protumačiti ove činjenice. Po ne znam koji put ponavljam - ne tražimo izgovor za ulazak rat s Iranom. Mi ne planiramo rat s Iranom."

Ministar odbrane je kazao kako je američki cilj "zaustaviti upotrebu improviziranih eksplozivnih naprava koje ubijaju američke snage".

Paralelno, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je kako predsjednik George W. Bush nema ovlasti da naredi invaziju na Iran bez odobrenja Kongresa. Pellosijeva je podsjetila kako Bush konstantno tvrdi da podržava diplomatsko rješenje razlika s Iranom, te dodala kako ga "drži za riječ". Prva žena na čelu Zastupničkog doma u istoriji SAD kazala je kako bi se i Kongres trebao odrediti prema tome, iako bilo koji predsjednik nema nikakvih ovlasti da napadne Iran.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG