Dostupni linkovi

BEOGRAD


Skupština Srbije odbacila je večeras predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova, ocenjujući da se njim krše suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kao medjunarodno priznate države. Usvojena rezolucija, čiji je predlagač bila Vlada Srbije, biće osnova za nastup pregovaračkog tima Srbije u novoj etapi pregovora o Kosovu, koja će početi 21. februara u Beču. Za usvajanje rezolucije glasalo je 225 poslanika, protiv je bilo 15 a troje je bilo uzdržano.
Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao na sednici da "Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i Metohije" već da "nudi Albancima sva prava" i da bi prihvatanje predloga posrednika Ahtisarija bilo protivustavno. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je rekao poslanicima da smatra da su na strani Srbije "pravo i pravda" i da su "uzaludni svi pritisci (i da su) besmislene sve ponude ... kako bi Srbija odustala od ovih principa." "Za Kosovo ne postoji nadoknada", rekao je premijer Koštunica. Čedomir Jovanović, čelnik koalicije koju predvodi Liberalno Demokratska partija je rekao da poslanici te koalicije neće glasati za rezoluciju među ostalim i zato što "ona čuva postojeći sistem vrednosti" i pokazuje da će Srbija "nastaviti onim putem kojim se kreće već 10-15 godina". I Riza Haljimi (Halimi), poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline, rekao je da će glasati protiv rezolucije odnosno za plan međunarodnog posrednika Ahtisarija.
U predloženoj rezoluciji je navedeno da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije", da je granica Srbije nepovrediva, a državna teritorija nedeljiva, da predlog posrednika Ahtisarija "ne uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju".
XS
SM
MD
LG