Dostupni linkovi

Odluka o pregovorima prepuštena Skupštini


Sve stranke, izuzev koalicije okupljene oko Liberalno demokratske partije, smatraju da Beograd ne može da ogovori na predlog Martija Ahtisarija o statusu Kosova dok ne bude konstituisan novi saziv srpskog Parlamenta. Pregovora ne može biti jer nema ko da pregovara, pošto se Skupština nije izjasnila o Ahtisarijevom dokumentu, rekao je novinarima šef Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić:

„Pregovora nema, odlaska u Beč ima, ali da se kaže da pregovora više nema dok ne konstituišemo Narodnu skupštinu. Moj predlog je bio da predsednik Srbije ode u Beč i da zatraži da pregovori budu prekinuti dok se ne formira novi saziv Skupštine.“

Demokratska stranka Srbije, čiji se lider i odlazeći premijer Vojislav Koštunica nije pojavio na ovim konsultacijama, ne bi imala ništa protiv ovakvog predloga, kaže Vladeta Janković, potpredsednik DSS:

„Jedini legitiman organ vlasti u ovom trenutku u ovoj zemlji jeste predsednik Republike. I ako nemamo drugi organ, to je njegova odgovornost i on je mora poneti.“

Pitanje je, međutim, da li će do 13. februara, kada počinju pregovori u Beču, biti konstituisan novi saziv Skupštine Srbije jer se na nekoliko biračkih mesta ponavljaju izbori. Demokratska stranka Srbije ponovila je svoju ideju da o Ahtisarijevom predlogu raspravlja stari saziv Parlamenta:

„U idealnom, najboljem slučaju novoizabrana. A ako to ne budemo mogli, onda bi se od nevolje sazvala i ona stara.“

Za razliku od svih partija koje će činiti novi srpski parlament, koalicija okupljena oko Liberalno demokratske partije branila je stav da i u ovim uslovima treba učestvovati u pregovaračkom procesu. Žarko Korać, lider Socijaldemokratske unije:

„Naš je utisak bio da jedan broj ljudi ovde ustvari ne želi da preuzme odgovornost za taj proces.“

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je da Skupština obnovi mandat pregovaračkom timu i da tim učestvuje na pregovorima u Beču, pod uslovom dа se раzmatra Ahtisarijev predlog u celini i da se razgovori vode pod istim tehničkim uslovima kao razgovoru 24. jula 2006. godine, a kao primer navedeno je vođenje stenografskih beleški.
XS
SM
MD
LG