Dostupni linkovi

Može li put do istine biti kraći?


Najviše sporenja među članovima Komisije nastalo je oko toga šta im je raditi - obuhvatiti samo ljudske žrtve ili i materijalne štete. Svoje protivljenje istraživanju šteta na objektima izrazili su Srbi - članovi Komisije, o čemu Cvjetko Savić, njen predsjednik, kaže:

«Isključivo istraživanje ljudskih žrtava. A materijalne štete - ova komisija niti ima kapaciteta, niti ima mandat, niti članovi Komisije iz RS-a ne smatraju uopšte da je zadatak da se pored ljudskih žrtava istražuju i materijalne štete.»

Jedan od 10 članova Komisije, koja je formirana po nacionalnom paritetu, Smail Čekić smatra da treba obuhvatiti i zaštićene civilne objekte, dodajući još jedan negativan uticaj na rad Komisije:

«Da se pod svaku cijenu i u potpunosti isključi naučno istraživanje, te da se umjesto toga putem razmjene raznih spiskova od određenih tijela, organa, udruženja itd., dogovorom i trgovinom za stolom, da tako kažem u najgrubljem smislu riječi, utvrdi istina.»

Spor je donekle otklonjen nedavnim sastankom sa čelništvom Vijeća ministara, na kojem je, kako kaže član Komisije Ivica Marinović, dogovoreno:

«Da će povjerenstvo raditi u dvije faze, da će prva faza biti posvećena isključivo utvrđivanju ljudskih stradanja, ljudskih žrtava, da će biti prioritet prikupljanje u iduća tri mjeseca dokumentacije od relevantnih subjekata. Onda smo rekli da će se u drugoj fazi posvetiti stradanju zaštićenih objekata, sukladno međunarodnom humanitarnom pravu.»

Ali ovaj dogovor mora dobiti potvrdu Vijeća ministara, koje će odlučivati i o zahtjevu za dodatnim novčanim sredstvima i produžetku manadata Komisije za još godinu dana. U opticaju je bila cifra od čak četiri miliona konvertibilnih maraka, ili dva miliona eura. Cvjetko Savić kaže da bi poreski obveznici ipak mogli biti pošteđeni tolikog opterećenja:

«To su bila u pitanju velika novčana sredstva, koja su se odnosila i na istraživanje ljudskih žratava i na istraživanje materijalnih šteta. Normalno, čim se odustalo od istraživanja materijalnih šteta, ta novčana sredstva će biti sigurno daleko manja.»

Vijeće ministara BiH već je jednom odbilo naučno - istraživački projekat Komisije, za koji njeni članovi i dalje tvrde da je najispravniji put. Ivica Marinović:

«U ovome slučaju, na ovaj način mi možemo doći do istine, a na bilo koji drugi način, kako je pokušavano, mi ne bismo došli do istine.»

Porodice od Komisije očekuju istinu o svojim najmilijim. Mirjana Simanić, predsjednica organizacije nestalih iz Istočnog Sarajeva, razočarano kaže:

«Toliko smo bili u želji da dođemo do tijela naših članova porodica koji su nestali u Sarajevu na razne načine. Ova komisija, koja je formirana prošle godine, nije ispunila očekivanja, pa je onda došlo na kraju, u zadnjih mjesec, dva zbivanja, da Komisija zajedno istražuje tijela i istražuje materijalnu odštetu. Toliko ponižavajuće i nedozvoljavajuće i mi porodice se ne možemo složiti s tim da uporedo ide ormar ili stan. Je li išta vrijednije od ljudskog života? A sve ostalo nek ide svojim tokom - i materijalna i nematerijalna odšteta, ratni zločin, pravda. To sve stoji da porodice podržavaju da će istrajati u tome, ali nama prvo trebaju posmrtni ostaci, jer mnogi članovi naših porodica umiru, a ne saznaju gdje su im djeca.»

Naučno - istraživačka orijentacija Komisije sigurno će tražiti još mnogo i vremena i novca. To će produžavati agoniju porodica koje su očekivale brzu i efikasnu informaciju o svojim članovima. I dodatno će podgrijavati nagađanja o broju, na pr. stradalih Srba u Sarajevu, koji se sada kreće u nevjerovatnom rasponu - od 200 do 5.000. Može li put do istine biti kraći?
XS
SM
MD
LG