Dostupni linkovi

Poseta za naklonost Indije


Indija i Rusija su u četvrtak, prvog dana dvodnevnog boravka Vladimira Putina u Nju Delhiju, usvojile Memorandum o razumevanju – dokument na osnovu kojeg bi Rusiji trebalo da bude omogućena gradnja četiri atomske centrale u Indiji.
Rusko-indijske veze u korišćenju atomske energije postoje odavno i veoma su snažne. Rusija trenutno gradi u Indiji dva nuklearna reaktora.

Ruski predsednik današnje potpisivanje sporazuma vidi kao produbljivanje saradnje: "Mi smatramo izuzetno važnim okončanje projekta gradnje indijske elektrane u Kudamkulamu. Nameravamo da dalje razvijano bilateralnu saradnju na polju upotrebe atomske energije u miroljubive svrhe", rekao je predsednik Putin.

No Indija je daleko od toga da bi u budućnosti mogla biti zavisna samo od ruske atomske tehnologije. Sjedinjene Američke Države su nedavno ukinule svoj embargo na izvoz nuklearne tehnologije Indiji. Američki predsednik Džordž Buš (George Bush) je tada rekao da njegova zemlja želi da snabde Indiju naprednim tehnologijama. Ta velika promena pokazuje u kolikoj meri Vašington pridaje značaj razvoju strateških odnosa sa Delhijem kao protivmeru sve većem uticaju Kine u Aziji i svetu.

Svojevrsna otimačina za naklonost Indije nastavljena je izjavom Vladimira Putina da će Rusija, ako bude doneta odluka o povećanju država stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podržati nastojanje Indije da stekne status stalne članice. Rusija je nagovestila i mogućnost poziva investitorima iz Indije da crpe naftu i gas na ruskom Dalekom istoku, u oblasti Sahalina.

Jurij Fedorov, ruski spoljnopolitički analitičar kaže Radiju Slobodna Evropa da Nju Delhi, uprkos ovakvoj gužvi za naklonost, vodi politiku ekvidistance prema vodećim svetskim silama. "Indija preferira politiku okrenutu u više pravaca – a Rusija je za Indiju važan partner iako ne jedini. Indija traži i partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i Kinom – i indokineski odnosi se popravljaju."

Iako su u okviru poste Vladimira Putina potpisani rusko-indijski sporazumi o saradnji u oblastima nauke i pogotovo svemirske tehnologije – suština boravka su, pored nuklearne tehnologije, oružje i vojna oprema. Indija je najveći svetski uvoznik vojne opreme koga Rusija svakako tetoši budući da joj je Indija jedan od najvažnijih klijenata. Zato Rusija ne krši nepisano pravilo još iz vremena Sovjetskog Saveza: Indija kupuje ogromne količine ruskog oružja, a Rusija zauzvrat ne prodaje oružje Pakistanu – glavnom regionalnom rivalu Indije.

No kako se Indija poslednjih godina okreće i drugim prodavcima oružja i vojne opreme to je pred posetu najpre nekoliko visokih ruskih zvaničnika izjavilo da bi Rusija u tom slučaju mogla da razmisli o prodaji oružja i vojne opreme i drugim državama u regiji. Povod je bila nezvanična najava Indije da bi 126 borbenih aviona vrednih gotovo sedam milijardi dolara koji su Indiji potrebni mogla biti ili američke letelice ili sve bolje prodavani švedski Gripeni (Grippen). Nije jasno je li Indija zaista nameravala to da učini ili je pre bila reč o pritisku na Rusiju da od nje dobije i neke moderne tehnologije, tim pre što, kaže Jurij Fedorov, Rusija decenijama prodaje Indiji zastarelu tehnologiju.

Bilo da je indijska najava mogućnosti kupovine švedskih ili američkih aviona bila blef ili stvarna namera – urodila je plodom.

Dan pre nego što je predsednik Putin stigao u Nju Delhi Indija i Rusija su sklopile šest sporazuma i svi se tiču vojne i odbrambene problematike. Dva sporazuma su o naoružanju – i oba se tiču upravo onoga na čemu je Indija insistirala – novih tehnologija. Jedan sporazum tiče se plana zajedničkog razvoja rusko-indijskog vojnog transportnog aviona, a drugi je licenca Indiji za proizvodnju motora za ruske nadzvučne avione tipa MiG 29, koji spadaju i danas među najbolje letelice tog tipa u svetu.
XS
SM
MD
LG