Dostupni linkovi

Kina kreće u obračun sa teroristima


U organizaciju iducih ljetnih Olimpijskih igara kineske vlasti ulozile su vise od 40 milijardi dolara. Samo za obnovu trosnih fasada, gradnju novih parkova i rusenje stracara u nekim dijelovima Pekinga bit ce potroseno 1,5 milijardi, a organizatori se nadaju da ce se smanjiti i uzasna zagadjenost tamosnjega zraka. Po svemu, 29. ljetna Olimpijada smatra se jedinstvenom prilikom da se promjene stereotipi o Kini. Sigurnost igara kljucni je element te strategije, kaze Christian Lemiere, analitičar koji za britansku organizaciju Jane’s prati prilike u toj zemlji.

“Nema sumnje da kineska vlada vidi ovaj događaj kao veliku priliku za propagiranje nove Kine, zemlje ciji se ekonomski rast u posljednjih četvrt stoljeća svake godine iskazuje dvocifrenim brojkama. Olimpijada će usmjeriti svjetsku pozornost na Kinu, osobito na Peking i omogućiti joj tješnju suradnju s drugim zemljama po pitanju sigurnosti. Kinezi će tražiti pomoć od dosadašnjih organizatora igara, posebno od Australije, no potpuno je neizvjesno koliko će druge zemlje biti spremne pružiti Kinezima uvid u svoja obavještajna saznanja jer je poznato da Kinezi godinama špijuniraju te iste zemlje. Za pretpostaviti je da će im biti omogućeno da pošalju svoje ljude na posebne tečajeve koji će biti vezani za osiguranje same Olimpijade, ali ne vjerujem da će im biti omogućen pristup bazama obavještajnih podataka i analiza", kaze Lemiere.

Najjasniji znak do sada da bi se htjela ukljuciti u "medjunarodni rat protiv terorizma" Kina je dala protekle sedmice. Vlasti koje inace nikada ne izvjestavaju o svojim represivnim akcijama i obicno ih poricu kada se takvi navodi pojave u stranim medijima, ovaj put su objavile kako su unistile kamp "islamskih terorista" nedaleko od granice s Tadzikistanom, te ubile 18 i uhapsile 17 osoba.

Liu Jinchao, glasnogovornik kineskog minitarstva vanjskih poslova:

“Vjerujemo da je suzbijanje djelovanja međunarodnih terorističkih organizacija, uključujući one u Istočnom Turkestanu, korisno za Kinu, ali i za svijet u cjelini. U odnosu prema ovome problemu ne treba primjenjivati dvostruke standarde. Sigurni smo da nijedna zemlja na svijetu ne želi vidjeti nastanak nove Al-Kai’de u Kini”, kazao je Jinchao.

Trazeci prikljucak ratu protiv terorizma, kineske vlasti su se tako usmjerile na jedinog moguceg domaceg osumnjicenika, tamosnju zajednicu etnickih Ujgura, muslimana, potomaka turskih plemena koja su prije vise stoljeca, slijedeci karavane duz Puta svile, stigla i u Kinu, trajno se naselivsi na njezinom sjeveroapadnom dijelu, u pokrajini Xinjiang.

Ujguri zive i u Kazakhstanu, Kirgizstanu, Mongoliji i Uzbekistanu, a ujgurska zajednica u Kini, broji oko 10 miliona stanovnika i godinama nastoji afirmirati svoj jezik i kulturu. Tvrdnje kineskih vlasti da su Ujguri povezani s Al-Kai'dom obicna je propaganda i ima za cilj dobiti medjunarodnu podrsku za dodatnu represiju nad ovim, narodom kaze Dolkun Isa, glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura:

“Kineska vlada neprestano optužuje Ujgure za terorističke aktivnosti i nikada nije priznala naše mirno i demokratsko djelovanje. U slučaju koji opisiju vlasti u Pekingu, vjerujem da se radi o skupini izbjeglica koja je prešla planine i potražila sigurnost u susjednoj zemlji”, kaže Isa.

Kineske vlasti, medjutim, tvrde da su napale logor pripadnika Islamskog pokreta za Istocni Turkestan (STIH) za koji se tvrdi da je povezan s borcima Al-Kai'de u susjednom Afganistanu i Pakistanu.

Ove tvrdnje treba uzeti s krajnjim oprezom, kaze Corina Barbara Francis iz medjunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International:

“Kineske vlasti su se već obrušile na čitav niz tamošnjih aktivista za zaštitu ljudskih prava. Vlasti se već godinama pripremaju za Olimpijadu i ništa što se događa ne događa se slučajno. Već su izrađeni posebni priručnici za policajce koji ih instruiraju kako da se ponašaju prema stranim novinarima koji žele razgovarati s Kinezima koji nisu po volji vlasti. Jako smo razočarani što su iznevjerene nade koje smo ranije gajili o tome da bi se odnos kineskih vlasti u ovoj oblasti mogao poboljšati” kaze Francis.

No, ako se kineske vlasti nadaju da ce pokusajem ukljucivanja u tzv. medjunarodni rat protiv terorizma odobrovoljiti Zapad i posebno Ameriku i omeksati kritike na racun kineske represije nad predstavnicima etnickih i vjerskih manjina, i opcih prava i sloboda svojih gradjana, iz te kalkulacije ispustaju vaznu cinjenicu.

U dugorocnoj strategiji Al-Kai'de, kojom se u sedam faza predvidja uspostava islamskog kalifata i ujedinjenje globalne muslimanske zajednice do godine 2020., Kina se ne smatra neprijateljem, nego kljucnim saveznikom pokreta medjunarodnog dizhada u odlucnom okrsaju sa Sjedinjenim Drzavama.
XS
SM
MD
LG