Dostupni linkovi

Već u petak predlog za rešenje statusa


Na sastanku koji će se održati 26 januara u Beču, na nivou direktora političkih uprava zemalja članica Kontakt-grupe, prema rečima Durloa, predstavnici Kontakt-grupe će se upoznati sa predlogom Ahtisarija.
Nakon toga Ahtisari će kontaktirati Prištinu i Beograd:

«Datum kada će predsednik Ahtisari otputovati za Prištinu i Beograd, da stranama predstavi svoj predlog, ostalo je da se odredi tokom narednih dana.»

Posle toga će biti nekoliko rasprava sa stranama u vezi sa njegovim predlozima, kako bi se , nakon što strane u pregovorima daju svoje komentare u vezi sa predlozima, nastavila faza predstavljanja predloga pred Savetom bezbednosti UN. Durlo je rekao da se za sada ne može predvideti koliko će trajati faza konsultacije sa Prištinom i Beogradom do predaje paketa rešenja na odlučivanje Savetu bezbednosti UN:

“Nakon što predstavimo naš predlog, očekujemo komentare i sugestije strana i nakon toga ćemo finalni dokument predati u Njujorku, odnosno kod generalnog sekretara UN.»

Durlo kaže da se za sada ne može predvideti hoće li biti potrebe za još novom rundom direktnih razgovora između Prištine i Beograda. Sve će, prema njemu, zavisiti od toka procesa. Institucije Kosova su inače najavile da će predlog Ahtisarija razmotriti vrlo pažljivo i da će obezbediti jedinstveni odgovor na predlog paketa, za koji oni očekuju da će biti u skladu sa političkom voljom građana Kosova za nezavisnom državom.
XS
SM
MD
LG