Dostupni linkovi

Za stan u Monaku tri miliona evra


Nakon Monaka gde za stan od 120 kvadrata u najelitinjem delu treba izdvojiti skoro 3 miliona evra, najskuplji je London gde cena u pojedinim centralnim delovima dostiže i 14.500 evra po kvadratu. U ostalim najelitnijim područjima britanskog glavnog grada može se proći jeftinije – za 7.200 evra. Slede Pariz, Amsterdam, Lihenštajn i Moskva u čijim se centralnim delovima nekretnine prodaju oko 6.500 evra po kvadratu. U poređenju sa ovim cenama, stanovi u centru Berlina i Beča su relativno povoljni, oko 3.000 evra po kvadratnom metru, pa se beleži sve veće interesovanje domaćih i stranih kupaca za nekretninama u ova dva grada.

U zemljama u tranziciji, najskuplje je u centru Vilnusa, glavnog grada Litvanije – 3.800 evra po kvadratnom metru. I u susednoj Letoniji cene su slične. Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najviše cene su u Ljubljani – 2.500 evra, sledi Zagreb sa 2.200 evra, dok u centru Skoplja kvadrat košta 1.100 evra. Podaci za ostale gradove sa ovog područja nisu dati. Od gradova u regiji zanimljivo je da su skuplje nekretnine u centru Bukurešta – 2.350 evra za kvadrat nego u Atini – gde se mogu kupiti za 1.800. U Budimpešti košta 1.800, Sofiji 1.050, dok je najeftiniji glavni grad Moladvije Kišinjev sa 917 evra.

Zbog sve većeg broja vlasnika u gotovo svim gradovima opadaju prihodi od iznajmljivanja nekretnina, naročito u poređenju sa periodom od pre 20 i više godina, pa se postavlja pitanje u kom trenutku investiranje u stanove radi rentiranja više neće biti tako isplativ biznis. S obzirom da je u njoj najeftnije za kupovinu, moldavska prestonica Kišinjev omogućava najbrži obrt, odnosno povraćaj uloženih sredstava. Renta za stan od 120 kvadrata u centru ovog grada iznosi 1.300 evra, tako da se za oko 7 godina može otplatiti kupljeni stan. Istovremeno, u Monaku gde za iznajmljivanje stana iste veličine treba platiti 6.000 evra, potrebno je čak 42 godine da bi se povratila uložena sredstva. I u drugim zemljama u tranziciji, osim baltičkih, kupljeni stanovi se mogu otplatiti rentiranjem od 10 do 15 godina. Naravno, relativno visoka stopa profita u nekim od ovih zemalja skopčana je i sa političkih rizicima, zatim rasprostranjenom korupcijom. Zatim, u ovom području Evrope još uvek je relativno nerazvijeno tržište nekretnina u poređenju sa zapadnim. Stručnjaci zato procenjuju da će kupovina nekretnina u zemljama u tranziciji i dalje biti veoma unosan biznis.
XS
SM
MD
LG