Dostupni linkovi

Drašković neka gleda svoja posla


Predsjedništvo BiH nema zvaničan stav o izjavama šefa srbijanske diplomatije Vuka Draškovića kojom dovodi u vezu Kosovo i Republiku Srpsku. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, iznoseći svoj lični stav, kaže:

“Moj stav je potpuno nepromijenjen. Dakle, Kosovo i Metohija je unutrašnja stvar Srbije i iz BiH ne dajemo ocjene o tome. Prirodno, međunarodna zajednica utiče vrlo bitno na rješenje tog pitanja, ali čekaćemo da vidimo kako će to biti riješeno. Komentarisati izjave nekoga koje počinju sa ’ako’ ili ’ukoliko’ je vrlo teško i čini mi se neprimjereno u ovom momentu. Kad dobijemo zvaničnu izjavu, a nismo je dobili iz Ministarstava inostranih poslova - ni našeg, a pogotovu ne srbijanskog, i ako je to zvanični stav nekog organa u Srbiji, onda ćemo morati da se pozabavimo.”

Pitanje Kosova je pitanje susjedne države i ne treba ga dovoditi u vezu sa BiH, smatra član Predsjedništva BiH Haris Siladžić. On je, reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Draškovića, kazao da dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju prije svega poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari druge države. Silajdžić je kategoričan i kaže da Drašković ne može odlučivati o BiH:

“Može da kaže šta hoće. Međutim, uglavnom niko ga ništa i ne pita. Srbija ima dovoljno svojih problema, neka rješavaju svoje probleme. Sreća je da oni koji bi ponovo poveli Srbiju u neku novu avanturu nemaju ništa osim mikrofona. Dakle, ta nova, mikrofonska agresija, vjerujte, neće dovesti ni do čega. Ne treba se plašiti od toga. Ali upozoravamo međunarodnu zajednicu da to podiže tenzije i da je potrebno je stati na put tom miješanju u unutrašnje stvari BiH.”

Srbijanski ministar spoljnih poslova Vuk Drašković je nakon susreta sa šefom švedske diplomatije Karlom Biltom izjavio da, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a prihvati nezavisnost Kosova, nema pravnih razloga da se isti principi ne primjene i na Republiku Srpsku. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podsjeća da BiH ima snažan međunarodni suverenitet, te da je RS njen dio:

“S izjavom Vuka Draškovića, ministra vanjskih poslova Srbije, upoznat sam kao agencijskom vijesti. Dakle, nisam došao do izvorne izjave. Ali ono što mogu da kažem jeste da Srbiji želimo mirne i demokratske izbore. Želimo pobjedu onih snaga koje poštuju međunarodni poredak, jer je to garant stabilnosti BiH, Srbije, kao i cijele regije. A BiH ima snažan međunarodni suverenitet i RS je dio BiH.”

Britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft, komentarišući poređenje Kosova i RS-a, navodi da među njima ne može i neće biti nikakvih paralela:

“I da budemo sto posto jasni i otvoreni: neće biti mogućnosti da se čita između redova kada je riječ o BiH i Kosovu. Neće biti podjele BiH, neće biti referenduma o odvajanju RS-a od BiH, i neće biti velike Srbije. Jednako tako strah koji se često zloupotrebljava kako bi se povezale ove stvari povezan je s onim što se često koristi, a to je da će se ukinuti RS. I to je također lažni strah, jer se i to neće desiti.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma bh. Parlamenta Beriz Belkić Draškovićevu izjavu ocjenjuje kao još jedan nepromišljen i nekorektan javni istup:

“Mislim da je krajnje vrijeme da asosijacije čiji je član Republika Srbija - i bilo koja druga zemlja čiji visoki funkcioneri takve izjave daju - povedu računa malo. Dakle, mislim i na Vijeće Evrope i na Evropsku uniju i na Savjet bezbjednosti itd. To je praksa koja zaista direktno prozvodi nestabilnost u regionu i krajnje je vrijeme da se s takvim izjavama prekine. Neka gospodin Drašković gleda svoja posla i neka stvari u svojoj državi uređuje, a BiH konačno ostavi na miru.”
XS
SM
MD
LG