Dostupni linkovi

Predizborna novogodišnja proslava


Svetlana Raznatović sa bine postavljene ispred najlepše zgrade u Beogradu (od nedavno Skupštine Srbije) obratila se publici u prvom redu – gde je u društvu svoje stranačke koleginice Sande Rašković Ivić, akademika Matije Bećkovića, ministra Velimira Ilića, ali i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, stajao i premijer Koštunica:

“Želela bih da vam kažem da mi je pripala izuzetna čast da se zahvalim u moje i vaše ime čoveku koji je ujedinio sve stranke, ujedinio čitavu Srbiju. Zbog njega, zahvaljujući njemu večeras smo mi ovde! Naš premijer, voljeni premijer, doktor Vojislav Koštunica! Ajmo veliki pozdrav!!!”

Podsećajući na na trenutak kada je oktobra 2000 godine ceo Sava centar uz prisustvo velikog dirigenta Zubina Mehte aplaudirao Koštunici kao novom predsedniku, Ivana Kronja kaže:

"Očigledno je da su srpski premijer i njegova partija zbog svoje nespospobnosti za ovih pet-šest godina spali sa Zubina Mehte na Svetlanu Raznatović i u estetskom i u političkom smislu.“

Odmah po najavi ovog koncerta, vladajuće partije pretrpele su kritike uz ocene da se na ovaj način rehabilituje žena koja, ne samo da je udovica čoveka koji se optužuje za najteže ratne zločine i ratno profiterstvo, već koja je u toku policijske akcije hvatanja ubica Zorana Đinđić, i sama bila pritvarana, a priznala je kako je pristala da nekima od učesnika ubistva premijera da alibi. Funkcioner Liberalno demokratske stranke Nenad Prokić:

“Taj događaj bi samo trebalo da bude odlučujući za neodlučne birače. Oni moraju da vide da li bi trebalo da žive u Srbiji u kojoj će premijer u prvom redu da zabije nos među butine one pevačice koja je štitila ubice Zorana Đinđića i koja je udovica narko dilera najvećeg na Balkanu.”

Pred koncert u partiji Vojislava Koštunice osećala se suzdržanost u odnosu na odluku koju su doneli sa još dve stranke sa kojima zajedno izlaze na izbore – Novom Srbijom ministra Velimira Ilića i strankom nekadašnjeg Arkanovog saradnika Predraga Markovića Palme. Ivana Kronja:

“Taj izgovor da je Svetlana Ražnatović popularna pevačica i da oni moraju nju da zovu baš zato što je popularna je smešan. Jer oni su ti koji kreiraju kulturnu politiku.”



Funkcioner Koštunicinog DSS-a Dušan Proroković odgovara na pitanje da li je Svetlani Ražnatović bilo mesto na koncertu u organizaciji vladajućih partija:

“Neka o tome govori sama Svetlana Ražnatović ako nalazi za shodno da ogovara na ta pitanja.”

Još jedan prijatelj stranke srpskog premijera, svojevremeno i savetnik u Ministarstvu kulture, roker Bora Đorđević odrecitovao je svoju novu pesmu upućenu lideri Liberala Čedomiru Jovanoviću:

“Šta da radim kad ne mogu
da zaradim ni za drogu.
I da mogu – šta mi vredi
drogu daju samo Čedi”

Ove reči su toliko jako odjeknule da ih nije prećutao ni srpski predsednik Boris Tadić – koga Jovanović često krikuje, a sa kojim je do 2004. godine bio u Demokratskoj stranci. Gostujući u nedelju uveče u Utisku nedelje B-92, Tadić je osudio napade na svog nekadašnjeg partijskog kolegu:

“To je nešto najvulgarnije što sam mogao da vidim. Nešto prosto neshvatljivo. Ja javno osuđujem takv gest. To nas ponovo uvodi u tu balkansku kakofoniju, prošlost, sukobe.”

U Koštuničinom DSS-u podsećaju da je Bora Đorđević i ranije poznat po napadima na one sa kojima se politički ne slaže. To se odnosilo i na Miloševića, kaže Dušan Proroković, a danas na Jovanovića:

“On nije samo to rekao pre neko veče. On tako govori dvadeset ili trideset godina.”

Uz vatromet, alkohol i ovacije, masa rasprostrta na potezu od Centralne pošte, preko Pionirskog parka, pored Skupštine do trga Nikole Pašića, odbrojavanje u ponoć i sam trenutak dolaska Srpske nove godine dočekala je pevajući poslednji Raznatovićkin hit:

“… Sećaš li se lepi grome moj.
Nekada je tlo pod nama pucalo….”

Čista slučajnost Ili simbolika. Za autorku više istraživanja na temu turbo folka Ivanu Kronju subotnji događaji teško da su pokazatelj da se u Srbiji nije mnogo toga promenilo od Miloševićevog vremena:

“Upravo je ova upotreba te pesme u okviru političke kampanje Vojislava Koštunice pokazala njeno političko značenje. Tu se kaže – reci mi gde je zapelo – mi smo nekada prodirali, udarali, imali smo snagu – udari opet lepi grome moj…. Dakle to je jedna jasna politička aluzija na takozvano ropstvo posle petog oktobra koje očigledno muči srpske nacionaliste.”
XS
SM
MD
LG