Dostupni linkovi

Susedne zemlje i dalje ne uvoze živinu iz Srbije


Zoran GLAVONJIC, Esad KRCIC, Milorad MILOJEVIC, Enis ZEBIC, Gëzim BAXHAKU

Budimir Plavšić, načelnik Odelenja za zdravstvenu zaštitu životinja Uprave za veterinu Srbije, izjavio je za naš program da su vakcinacijom i veterinarsko-sanitarnim merama dva od tri žarišta kokošije kuge u Srbiji potpuno sanirana i da je zabrana koju je uvela Crna Gora iznenađujuća, jer takvu meru ne predviđaju propisi Svetske zdravstvene organizacije za zastitu životinja:

„Mera koju su sprovele crnogorske vlasti veoma je rigorozna i veoma nas je iznenadila. Druge države u regionu nisu primenile ovakvu taktiku, već je standard da se dozvoljava uvoz sa farmi koje su registrovane i na kojima nema bolesti, sa farmi koje nisu u zaraženom krugu, i ukoliko su životinje zaklane u klanicama koje su registrovane u Upravi za veterinu. Mi očekujemo da ce Crna Gora ubrzo promeniti mere koje sprovodi i da će ukinuti ovu zabranu koja ne uvažva najviše standarde i stručna saznanja kada su u pitanju zarazne bolesti životinja.“

Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja Srbije za živinarstvo, izjavio je za naš program da ova zabrana Crne Gore za živinske proizvode iz Srbije nije posebno nova jer se već skoro godinu dana jaja iz Srbije ne mogu izvoziti u tu državu:

„Mi smo tražili objašnjenje njihove Uprave za veterinu i postavili pitanje zašto izvoz jaja nije dozvoljen. Zakonom to nije zabranjeno, ali kada transport dođe do granice njihova inspekcija ga vraća uz konstataciju da ne mogu da puste tu vrstu robe iz Srbije. Obrazloženja nema, jednostavno to nije na listi proizvoda koji mogu da uđu u Crnu Goru.“

Škorić kaže da za zabranu izvoza u Crnu Goru nema ni jednog objektivnog razloga i kao potvrdu toj tvrdnji navodi da se živinski proizvodi iz Srbije bez problema izvoze u Bosnu i Makedoniju:

„Mislim da se to prebacuje sa poslovne strane na liniju politike, da Crna gora može da bude nezavisna i bez naših roba. Nema nikakvih osnova sem verovatno nekih politickih poteza ili lobiranja nekih proizvođača u Crnoj Gori koji nemaju dovoljno te robe da bi mogli nekim drugima kanalima, da ne kažem ilegalnim, ili nekom za pare u džep, da dođe roba sa drugih destinacija. Mi ćemo probati da uticemo na našu vladu da paritet postoji i da ne uvozimo, recimo, vino iz Crne Gore. Mi smo jednostavno prinuđeni na to.“
Škorić je zaključio da su gubici Srbije zbog zabrana izvoza živine u Crnu Goru značajni, ali da se još ne može govoriti o preciznim brojkama.

U Crnoj Gori ostaje embargo na uvoz

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede je, prije nekoliko dana, na prijedlog Veterinarske uprave, zabranilo uvoz živine i živinskih proizvoda iz Srbije zbog pojave kokošije kuge. Iako je u međuvremenu direktor srbijanske Uprave za veterinu Dejan Krnjajić izjavio da je moguće da izvoz živine u Crnu Goru bude normalizovan do kraja ove sedmice, nadležni u Crnoj Gori to ipak smatraju malo vjerovatnim.

"Sigurno je da će Veterinarska uprava preduzeti samo one mjere koje će spriječiti da se kokošija kuga pojavi i u Crnoj Gori, rekao je za naš radio Ivan Popović, director crnogorske Veterinarske uprave. Reagujući na izjavu direktora srbijanske Uprave za veterinu Dejana Krnjajića, da bi izvoz živinskog mesa u Crnu Goru mogao biti normalizovan već do kraja tekuće nedjelje, te da je sa crnogorskim kolegom razgovarao o prijedlogu da se crnogorskoj strani dostavi spisak industrijskih objekata za uzgoj živine pod veterinarskim nadzorom u kojima nema živinske kuge i koji bi mogli da izvoze svoje proizvode", Popović je rekao da je to ipak malo vjerovatno:

"Ja lično mislim da je za to ipak mnogo prerano, jer bolest se pojavila prije desetak dana u centralnoj Srbiji, tako da mislim i da je prerano o tome da razgovaramo. Jedno je sigurno: Veterinarska uprava neće rizikovati, bez obzira o čemu se radi. Nećemo dozvoliti da zdravlje životinja, a pogotovo zdravlje ljudi u Crnoj Gori bude ugoroženo."

Kokošija kuga je u Srbiji prijavljena početkom decembra o čemu je informacija proslijedjena crnogorskoj Veterinarskoj upravi, koja je prije nekoliko dana, odmah po objavljivanju i na zvaničnom sajtu Svjetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja zabranila uvoz živine i živinskih proizvoda iz Srbije. Međutim, prema riječima direktora Veterinarske uprave Ivana Popovića, posebnu zabrinutost je izazvala nova pojava kokošije kuge početkom ove godine.

Inače, kokošija kuga, koja je bezopasna po ljude i koja u najgorem slučaju može izazvati blagu upalu očnih kapaka, odnosno konjuktivitis, u Crnoj Gori se smatra opasnijom sa ekonomskog nego sa zdravstvenog aspekta.

Kosovo već mesec dana ne doprema živinu iz Srbije

Od prošlog meseca na Kosovu se ne sme uvoziti živinsko meso i proizvodi od živinskog mesa poreklom iz Srbije. Do zabrane uvoza je došlo nakon sto je Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja informisala da je u Srbiji prisutna živinska kuga.

Kako je za naš program izjavio Baftir Murati, šef Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Agenciji za ishranu i veterinu Kosova, koja deluje u okviru Ministarstva poljoprivrede Kosova, to je bio razlog za zabranu:

«Zabrana se zasniva na izveštajima koje dobijamo od Svetske organizacije za zaštitu životinja sa sedištem u Parizu. Na osnovu izveštaja koji smo prošlog meseca dobili iz ove organizacije,zabranili smo uvoz živine, živinskog mesa i drugih prioizvoda živinskog prekla iz Srbije, jer je iz ove organizacije dobijen izveštaj da je u Srbiji prisutna živinska kuga.»

Murati ističe da nakon tog perioda na administrativnim prelazima između Kosova i Srbije do sada nije prošla ni jedna isporuka:

«Direktiva o zabrani uvoza obavezuje sve administrativne prelaze između Kosova i Srbije da ne dozvole ulazak robe iz zemlje za koju važi nalog. Do sada nije bilo uvoza, jer se ova zabrana poštuje od veterinarskih inspektora i na taj se način štiti zdravlje, ne samo životinja već i građana.»

Neki prodavci u Prištini kažu kako nisu čuli za ovu bolest. Resa, koja radi kao prodavačica u prodavnici «Kosova e Re « ističe kako nije ni čula za ovu bolest živine. Ona kaže da imaju sve vrste proizbvoda od živinskog mesa ali da je njihova prodaja značajno opala nakon pojava ptičijeg gripa. Ona ne zna odakle se njen šef snabdeva robom živinskog porekla:

«Imamo pilećeg mesa, belog pilećeg mesa, jaja. Imamo manju prodaju i cena je manja od 1,70 odnosno 1,50 evra po kilograma sada je opala na 1-1,30 evra.»

Isto kaže i Ardian Prebreza koji radi kao prodavač u prodavnici «Beni» koja se nalazi u centru Prištine. On kaže da se ne snabdevaju živinskim proizvodima iz bivše Jugoslavije:

«Ne, nismo čuili nista o tome. Prozvodi iz bivše Jugoslavije ne ulaze u ovu prodavnicu. Jaja su kosovski proizvodi i njihova je cena značajno porasla u odnosu na prošlu godinu.»

Murati iz Agencije za zaštitu zdravlja životinja kaže kako živinska kuga ne može da dovede u opasnost zdravlje ljudi, već samo živine i ističe da za top postoji vakcina koja ima ulogu preventive:

«Postoji preventiva, ona se čini redovnim vakcinisanjem kojem podleže živina i ta je vakcinacija završena prosle godine. Za ovu namenu u budžetu su izdvojena posebna sredstva za oko 1,5 miliona doza vakcine i značajan broj je podelen i porodičnim domaćinstvima.»

On takođe ističe kako se na terenu redovno prati epidemioloska situacija i da će se na osnovu konkretne siutacije reagovati. Inače, poslednja živinska kuga na Kosovu je zabeležena 2003 godine kada je u regionu Đakovice uništen veliki broj živine.

I BiH zabranila uvoz živine iz susjedne Srbije

Predstavnik Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Jozo Bagarić saopštio je da danas stupa na snagu zabrana uvoza iz Srbije žive peradi, pernate divljači, svježeg i zamrznutog mesa i svih proizvoda u kojima se može unijeti virus atipične gripe atipične kuge peradi:

„Danas tijekom dana ova mjera će biti dostavljena na granične prelaze i stupiće na snagu. Kod nas nema niti jedan zabilježen slučaj na atipičnu kugu peradi. Mi se nadamo da će tako i ostati.“

Kako se vijest o postojanju kokošije kuge u srbiji pojavila još prije par dana, nije poznato koliko je žive peradi te mesa u međuvremenu uvezeno u Bosnu i Hercegovinu. Uvoz u BiH se uglavnom vrši preko Republike Srpske a u tom entitetu danas je neradni dan pa je nemoguće doći do zvaničnih podataka. Diplomirani veterinar iz Sarajeva Mustafa Mrkulić navodi da inkubacija virusa kokošije kuge u živim životinjama traje najviše sedam dana, a u mesu može da opstane 15 dana i više. Srećom taj virus nije prenosiv na ljude, ali može da pričini veliku ekonomsku štetu kaže Mrkulić:

„Jer u nas ne postoji sistem zaštite i osiguranja od uginuća ove vrste. Znači proizvođač kod koga se javi ovo oboljenje doživljava potpuni slom i potpunu katastrofu.“

Kokošija kuga je bolest odavno poznata na našem području i kada se pojavi brzo se širi, ističe Mrkulić:

„Mjere koje se preduzimaju kod ove bolesti su uništavanje svih peradi u krugu od 2 km. Tipična je bolest po tome što dolazi do naglog uginuća, specifično zavrtanje glave kod peradi, smanjenje nosivosti.“

Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu nakon diranja mesa, naročito smrznutog, a piletinu ne bacati psima i u smetljište.

U Hrvatskoj nema atipične kuge peradi

U Hrvatskoj nema atipične kuge peradi, odnosno newcastleske bolesti. Kako je od ranije na snazi zabrana uvoza iz Srbije peradi, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, neće se poduzimati nikakve dodatne mjere, kazao je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede u hrvatskoj Vladi Mladen Pavić:

„Mi smo za pojavu atipiče kuge peradi, odnosno newcastleske bolesti doznali negdje 9. ili 10. ovog mjeseca, a prema dostupnim informacijama, bolest se u Srbiji pojavila još 22. prosinca. Kada je u pitanju Hrvatska i hrvatsko tržište, odnosno odnosi u području peradarstva, mi već od ranije imamo zabranu uvoza mesa peradi i proizvoda od peradi iz Srbije, tako da – s obzirom na postojeću zabranu uvoza – s hrvatske strane nije bilo dodatnih mjera.“

RSE: Jesu li možda mogući problemi u rubnim područjima, gdje je moguće unošenje u Hrvatsku peradi ili mesa peradi kupljene u maloprodaji u Srbiji na malograničnim prijelazima, primjerice u istočnoj Slavoniji?

PAVIĆ: Teško je za sada govoriti o takvim stvarima, međutim ne bi se to trebalo događati, s obzirom da to nije roba koja je predmet nekakve takve trgovine. Nitko sa sigurnošću ne može isključiti takvu pojavu, ali u odnosu na ono što znamo, ne bi se trebalo dogoditi ništa posebno.
XS
SM
MD
LG